Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Pieter de Jongh wint met FC Platinum de nationale beker van Zimbabwe.
• Pieter de Jongh wint met FC Platinum de nationale beker van Zimbabwe. (Foto: Aangeleverd)
met videobeelden

Pieter de Jongh opeens een bekende Nederlander: ‘Laat ze maar lekker lachen’

  •   keer gelezen   Sport

MAPUTO/ASPEREN • Pieter de Jongh uit Asperen reisde als voetbaltrainer de hele wereld over. Sinds kort is hij een bekende Nederlander.


Ineens dook hij overal op. Een filmpje van een jaar oud ging schijnbaar vanuit het niets 'viral' op social media. En toen was Pieter de Jongh, geboren en getogen in Asperen, een bekende Nederlander. Landelijke media, van kranten, tijdschriften, websites tot radio en tv: iedereen wilde hem spreken.

Gekkenhuis
In het bewuste filmpje zien we voetbaltrainer Pieter de Jongh na het winnen van de beker van Zimbabwe met zijn toenmalige club FC Platinum. In steenkolenengels staat hij de pers te woord met een allure die doet denken aan Louis van Gaal.

"Mijn goede vriend Joop van Kooten uit Leerdam stuurde me een berichtje dat ik 'rondging', vertelt De Jongh vanuit Maputo, de hoofdstad van Mozambique. "Toen ging het snel. Iedereen wil me spreken. Dat ik er druk mee ben is zacht uitgedrukt. Het is een gekkenhuis." 

Er werd vooral om hem gelachen en iedereen had een mening over hem. Die meningen waren zeker niet altijd vleiend. Het doet De Jongh allemaal niet zo veel: "Ik vind het niet belangrijk wat de mensen van mij denken. Laat ze maar lekker lachen. Ik heb ook totaal geen problemen met zo'n filmpje. Het levert me alleen maar aandacht op."

De Jongh weet ook heus wel dat zijn Engels niet vloeiend is. "Maar iedereen met wie ik werk, begrijpt me. Spelers, bestuurders, sponsoren. Anders had ik het natuurlijk ook nooit zo lang vol gehouden. Je kunt niet in de top werken als mensen je niet begrijpen."

Flair en confidence
Pieter de Jongh werd geboren in Asperen en woonde daar zo'n dertig jaar. Hij voetbalde er tot zijn elfde in de jeugd en verkaste toen naar Leerdam Sport. Daar beleefde hij een mooie tijd.

"Peter van Opijnen was daar mijn trainer. De beste trainer die ik heb gehad. Een fantastische vent met een goede kijk op voetbal. De ideale jeugdtrainer." 

Toen Van Opijnen naar Unitas vertrok, volgde De Jongh hem. Daar lonkte het betaalde voetbal. "Ik liep stage bij NAC Breda en Sparta Rotterdam en de papieren lagen al klaar. Maar uiteindelijk heb ik de stap toch niet gezet. Als ik toen de flair en confidence had gehad die ik nu heb, had het heel anders gelopen." 

De Jongh rook in die tijd vaker aan een bestaan als profvoetballer. Hij trainde één keer in de week bij FC Utrecht, dat toen nog geen jeugdafdeling had, maar wel op woensdag trainingen verzorgde. Ook deed hij meerdere keren mee aan het voetbalkamp van Willem van Hanegem. 

"Mijn ouders deden alles voor me. Zo'n voetbalkamp was niet goedkoop en mijn vader reed me overal naartoe. Ik ben ze eeuwig dankbaar."

Wonderlijke reis
De Jongh speelde nog kort bij Heukelum en Asperen, maar kwam al snel in aanraking met het trainersvak. "Bij Asperen vroegen ze me of ik een jeugdteam wilde trainen. Ik was pas 19, maar merkte toen dat ik er feeling mee had", vertelt De Jongh. "Ik kreeg al snel de mogelijkheid om de jeugd van RKC Waalwijk te gaan trainen." 

Hij zegde zijn droom om profvoetballer te worden vaarwel en stortte zich op het vak. Het was het begin van een wonderlijke reis. Na enkele jaren bij de KNVB gewerkt te hebben, kwam hij in de top van het Nederlandse amateurvoetbal terecht, waarbij hij onder meer Heerjansdam en De Zuidvogels uit Huizen trainde. Hij was assistent-trainer bij FC Dordrecht en liep onder Ronald Koeman stage bij AZ. 

Een kleine tien jaar geleden begon hij aan een wereldreis die hem als trainer en directeur via Oost-Europa naar verschillende landen in Afrika leidde, met tussendoor een uitstapje naar Mongolië.

'The Champ'
Uit zijn succesvolle periode bij het Zimbabwaanse Highlanders stamt zijn bijnaam 'The Champ'. Een bijnaam die hij met trots draagt.

"Supporters daar noemden mij zo. Ik deed toen nog niet zoveel met social media. Een jonge gozer die de media vanuit de club deed, heeft met hier toen bij geholpen en mij ook daar The Champ genoemd. Mensen denken dat ik dat zelf heb verzonnen, maar dat is natuurlijk onzin."

Juist door deze laatste jaren, boeit het De Jongh niet zo wat de mensen allemaal denken. "Ik heb van mijn hobby m'n werk gemaakt. Ik kan al twintig jaar van het voetbal leven. Ik ben de hele wereld over gevlogen en als ik even geen club heb, woon ik heerlijk hier in Mozambique." 

In die periode zit hij nu. De afgelopen maanden kwamen er genoeg aanbiedingen binnen. "Die heb ik afgeslagen. Het moet echt iets leuks zijn. En dat komt wel weer. Er staat genoeg te gebeuren."

Maarten van Hoogevest
Freelance-redacteur Regio-Voetbal en Het Kontakt Leerdam
Volg @MvanHoogevest op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier