Foto: Frieda Mellema

Prinses Margarita ontwerpt Oranjevaasje '75 jaar bevrijding'

  •   576 keer gelezen

LEERDAM • Niemand minder dan H.K.H. prinses Margarita de Bourbon de Parma heeft het nieuwe Oranjevaajse van Royal Leerdam Crystal ontworpen, speciaal ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid. 

Al sinds 1927 brengt Royal Leerdam Crystal geheel volgens traditie de beroemde Oranjevaasjes uit bij belangrijke gebeurtenissen van landsbelang. De Oranjevaasjes worden in de eeuwenoude Leerdamse Kristalfabriek door de meesterglasblazers handgevormd en mondgeblazen van 'Cristal Supérieur', het meest zuivere kristal van Europa. 

Traditie
Grote Nederlandse kunstenaars en ontwerpers hebben hun naam al aan de traditie van de Oranjevaasjes verbonden. Het nieuwste oranjevaasje is het eerste vaasje in de serie dat is ontworpen door een lid van de Koninklijke Familie. 

Royal Leerdam Crystal heeft H.K.H. Prinses Margarita de Bourbon de Parme gevraagd het nieuwste Oranjevaasje te ontwerpen. Prinses Margarita (1972) heeft sinds 2014 haar eigen juwelenlijn. Ze ontwerpt juwelen waarin ze de natuur probeert weer te geven. Ook voor het ontwerp van het Oranjevaasje liet zij zich inspireren door de natuur. De beweging in het vaasje is geïnspireerd op een vlucht vogels die vanuit het wateroppervlak opstijgt de lucht in.

Gelimiteerde oplage
Oranjevaasje '75 jaar Vrijheid' wordt in een gelimiteerde oplage van slechts 500 exemplaren uitgebracht. Per persoon is er max. 1 exemplaar te bestellen. Op zaterdag 31 augustus om 10.00 uur is het bijzondere vaasje bestelbaar via de webshop en De Kristalwinkel van Royal Leerdam Crystal. Het Oranjevaasje is leverbaar vanaf 19 september 2019. Het eerste exemplaar zal aan het Koninklijk Huis worden uitgereikt. Tevens zal het Oranjevaasje - samen met alle eerdere Oranjevaasjes vanaf 1927 - van 19 t/m 22 september te zien zijn op Masterly The Hague, een festival in Den Haag waar oude Hollandse Meesters en nieuw 'Dutch Design' elkaar ontmoeten.

Onderdeel van een set
Het Oranjevaasje '75 jaar Vrijheid' is onderdeel van een set: het volgende Oranjevaasje wordt gelanceerd rond Bevrijdigingsdag op 5 mei 2020. Het is mogelijk om ook dit nog te ontwerpen Oranjevaasje vanaf 31 augustus 10.00 uur alvast te bestellen. De prijs van beide Oranjevaasjes bedraagt € 295,- per stuk. De prijs van de set bedraagt € 550,-. Daarnaast wordt er dit najaar een jubileumvaas uitgebracht: een grotere versie van het ontwerp van H.K.H. Prinses Margarita de Bourbon de Parme. Een gelimiteerde oplage van slechts 75 exemplaren maakt deze vaas extra exclusief.
 

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }