Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Kees Bel: 'Ik gun elke kern zo'n organisatie als Jeugd Actief.'
• Kees Bel: 'Ik gun elke kern zo'n organisatie als Jeugd Actief.' (Foto: Dick Aanen)

Bel: 'Jeugd Actief gaf me veel energie'

  •   283 keer gelezen

LEERDAM • Kees Bel was de afgelopen acht jaar het boegbeeld van Jeugd Actief (voorheen Jeugdzorg Leerdam), de organisatie die decennialang het Timmerdorp, het schoolvoetbal en tal van culturele activiteiten organiseert voor de Leerdamse jeugd.

Begin april deed hij zijn laatste kunstje met de productie van musical 'Kinderhart', die tijdens drie dagen in de grote sporthal van Laco voor maar liefst duizend kinderen werd opgevoerd.

"Ik ben met heel veel plezier voorzitter geweest. Het heeft me weliswaar heel wat vrije tijd gekost. En het slurpte energie. Maar ik heb altijd meer energie teruggekregen dan ik er in heb gestoken." Bel stopt als voorzitter, omdat de bestuurlijke werkzaamheden moeilijk vallen te combineren met zijn lidmaatschap van de gemeenteraad van Vijfheerenlanden.

Rijdende trein
In 2011 werd Bel benaderd door de familie Niks (bekend van de stichting Baie Danke) of het Timmerdorp niet iets voor hem was. "Ik vond het Timmerdorp altijd al een belangrijke activiteit voor Leerdam en ik was graag bereid om me daar voor in te zetten. Vervolgens stap je in een rijdende trein. Je gaat in vliegende vaart mee, als je er eenmaal inzit."

Het schoolvoetbal is met 600 kinderen het grootste evenement van Jeugd Actief. Maar het Timmerdorp is volgens Bel de meest samenbindende activiteit. "Daar komen kinderen van alle scholen samen. Dat is de grote kracht." Aan vrijwilligers nooit gebrek. Iedereen in Leerdam vindt het fantastisch. "Jeugd Actief is een club waar je graag bij wilt horen. Ik ben trots dat ik acht jaar lang het boegbeeld van deze club heb mogen zijn."

Baksteensoep
Bel: "Het succes van Jeugd Actief is ook een beetje het verhaal van de baksteensoep. De kern van het verhaal is de heel bijzondere baksteen die iedereen in een dorp eten zou geven. Die ging in de pan met heet water en daar moest dan elke keer een ingrediënt bij. En zonder dat de dorpelingen het in de gaten hadden, maakten ze met elkaar heerlijke soep." Zo gaat Jeugd Actief ook te werk bij het organiseren van het Timmerdorp organiseren of bij het opvoeren van een grote musical. Bel: "De ene kent een aannemer die wel wat werkzaamheden wil uitvoeren, een ander weet wel weer een adresje om planken te ritselen. Uiteindelijk levert dat een mooi project op, waarin iedereen z'n inbreng heeft gehad."

In alle kernen
"Het mooie van dit werk is om iets neer te zetten waar alle kinderen plezier aan beleven." Ook als raadslid blijft Kees Bel een pleitbezorger van jeugdactiviteiten en zal hij zich beijveren voor vrijwilligerswerk in alle kernen. "Het zou mooie zijn als we zo'n organisatie als Jeugd Actief kunnen neerzetten in heel de gemeente. Ik gun elk dorp en elke stad zo'n organisatie."

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }