Logo hetkontakt.nl/leerdam
• In 2016 ging Nico Gros aan de slag als budgetcoach om mensen met financiële problemen te helpen.
• In 2016 ging Nico Gros aan de slag als budgetcoach om mensen met financiële problemen te helpen. (Foto: Aangeleverd)

Herinneringen aan Nico Gros: 'Een uniek mens met een hart van goud'

  •   449 keer gelezen

LEERDAM • In de nacht van vrijdag op zaterdag overleed oud-raadslid Nico Gros. De markante Leerdammer werd 74 jaar.

Nico Gros was een bekende Leerdammer met een opvallende verschijning en markant gedrag, wars van schone schijn en holle compromissen. Voor alles een bewogen mens met een hart van goud en een grote drang om iedereen te helpen die in de knel kwam. Hij stond in november nummer twee op de lijst van GroenLinks voor de gemeenteraadsverkiezingen. De partij haalde maar een zetel, waarop Gros besloot zich ook in te gaan zetten voor zijn eigen wijk – het centrum. Kort daarop werd bij hem een ernstige ziekte geconstateerd met een sombere prognose. In de nacht van vrijdag op zaterdag overleed Gros toch nog onverwachts.

Clubliefde
Liefst 43 jaar was hij voor de KNVB actief als scheidsrechter, rapporteur en scheidsrechtersbegeleider. Daarnaast zette hij zich in voor zijn 'cluppie' Leerdam Sport. "Nico was bestuurslid, jeugdleider, trainer van ons meisjesteam én hij was betrokken bij ons 100-jarig jubileum, terwijl hij een van de grondleggers was van ons kaboutervoetbal", zegt voorzitter John Boekelman. "De laatste jaren konden we bij hem terecht voor gemeentelijke zaken. Hij had een luisterend oor en zocht altijd naar oplossingen. We zijn Nico veel dank verschuldigd." Boekelman maakte Gros mee als bestuurslid. "Hij was erg zwart-wit, grijs bestond niet voor hem. Hij was recht door zee, wars van luxe en had lak aan formaliteiten. Hij kwam regelmatig bij ons kijken. Soms stond-ie bij uitwedstrijden ineens langs het lijntje." Bij alle wedstrijden van Leerdam Sport werd zaterdag een minuut stilte gehouden, ook hing de vlag halfstok.

Politiek
In 2006 werd Nico Gros namens de PvdA raadslid. "Nico was geen man van mooie woorden. Hij was eerlijk en oprecht. Hij had een uitgesproken mening en die stak-ie niet onder stoelen of banken", herinnert Cees Taal zich. "Als iets niet naar zijn zin ging, kon Nico best nijdig worden. Dan ging hij staan en hield een lang betoog. Nico was een sociaal-democraat in hart en nieren en als zwakkeren of jongeren in de knel dreigden te komen, liet-ie zich horen. Zijn ideaal was een rechtvaardige samenleving." Toen Taal begin 2017 wethouder werd, vond hij in Gros een trouw bondgenoot. "Hij kwam regelmatig langs, zette z'n motor midden op het pad en nam alle politieke kwesties met me door. 'Ik sta achter je', zei-ie dan en gaf me een schouderklopje. Nico had een hart van goud. Ik zal 'm vreselijk missen."

In 2010 verruilde Gros de PvdA voor L.-2000, omdat hij vond dat de PvdA landelijk opschoof naar 't midden en haar progressieve karakter verloor. "Nico stond altijd voor iedereen klaar, je deed nooit vergeefs een beroep op 'm", zegt Teus Meijdam, destijds fractievoorzitter van L.-2000. "Hij droeg het hart op de tong en kon stevig uit de hoek komen. Maar hij maakte het ook als eerste weer goed. Ik was blij met zijn inbreng, hij was van veel dingen op de hoogte." Toen Meijdam wethouder werd, boterde het wat minder tussen Gros en de nieuwe fractie. In februari 2017 ging hij alleen verder als de 'Fractie Gros'. "Dat was beter voor beide partijen", zegt Meijdam. "Nico bloeide op, hij kon z'n eigen weg bepalen. Dan was-ie op z'n best. Ik zal Nico erg missen. Ik liep regelmatig binnen om even met 'm te sparren."

GroenLinks
In maart 2018 meldde Gros zich bij GroenLinks. "We leerden Nico kennen als een gedreven man. Hij was bij ons de enige met ervaring. Ik heb veel van 'm geleerd", zegt voorman Erik van Doorn. "Hij maakte van zijn hart geen moordkuil. Dat was niet altijd even leuk, maar wel nodig om de politiek te leren kennen. Soms belde hij op om bepaalde zaken door te nemen, zo'n discussie duurde zo maar anderhalf uur. We hadden beiden een duidelijke mening, soms liep dat mis, maar Nico maakte het altijd weer goed." Ook bij zijn nieuwe partij stak Gros zijn bewogenheid niet onder stoelen of banken. "Hij vond dat ik het te veel over groen had en te weinig over het sociale aspect." Erik van Doorn zal Gros missen. "Zulke unieke mensen tref je steeds minder aan. Ze verdwijnen van lieverlee uit onze maatschappij. Heel jammer."

André Bijl

Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }