Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Van links naar rechts: Ria Timmerman, Karin Sluyzer en Simone Visser.
• Van links naar rechts: Ria Timmerman, Karin Sluyzer en Simone Visser. (Foto: Astrid Pel )

Veel animo voor Landelijke Opschoondag

  •   58 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • Landelijke politici praten zich deze dagen suf over het klimaatakkoord maar in Vijfheerenlanden pakken lokale bestuurders en raadsleden van links tot rechts daadwerkelijk de vuilniszakken en prikkers op. Zij helpen met het schoner maken van hun gemeente komende zaterdag tussen 10:00 en 12:00 uur tijdens de Landelijke Opschoondag onder meer in Vianen, Leerdam en Schoonrewoerd.

In Vianen coördineert de vrijwilligersorganisatie Vianenvoorelkaar.nl de ochtend. Simone Visser werd hiervoor benaderd door Ria Timmerman en Karin Sluyzer die regelmatig helpen met het opruimen van de Voorstraat. Zakken vol sigarettenpeuken, blikjes, lege zakken chips, kauwgom en allerlei verpakkingsmateriaal rapen ze op en gooien ze in de vuilniszak. Ria en Karin spraken naar elkaar de wens uit dat zo'n opruimactie eigenlijk voor alle wijken in Vianen zou moeten komen, waarop ze contact zochten met Simone. Zij aarzelde geen ogenblik en zette de actie meteen online op de site Vianenvoorelkaar.nl en ging op zoek naar coördinatoren voor de wijken. Simone: "We hebben nu mensen in De Hagen, het Monnikenhof, de binnenstad, op de Hogelandseweg en in Hoef en Haag.'' Inwoners die zich willen opgeven om mee te prikken en/of coördinator in een wijk willen zijn, laten dit weten via info@vianenvoorelkaar.nl of sturen een berichtje via de site.

Voor en na deze noeste arbeid zorgen de COOP Janssens en Albert Heijn Goossens voor de inwendige mens in de vorm van eten en drinken, en ook de stichting Herbouw Wipkorenmolen Vianen steunt de opruimactie met meel waarvan lekkere cake is gebakken voor de deelnemers.

Naast wijkbewoners, bestuurders en politici sluiten ook groepen namens de Grote Kerk en de baptistengemeente uit de Hoeksteen aan. Overal wordt aandacht gevraagd voor het groeiend probleem van zwerfafval. Het doel is om tussen 10:00 en 12:00 uur zoveel mogelijk wijken schoon te krijgen in Vianen met ongeveer vijftig vrijwilligers. "Als het er honderd worden, dan zou dat helemaal top zijn", aldus Simone.

Naast dat in Vianen elke maand vrijwilligers een uur lang de Voorstaat vrij van zwerfafval maken, wordt het recreatiegebied Middelwaard bij de Lekstad ook schoongehouden door vrijwilligers. Daar zet stichting Enjoy Cleaning Up van Alex van Eck en zijn wonderhond Joy, die speciaal is getraind om verdwaald plastic te apporteren, zich in voor een schonere leefomgeving. Gemeente Vijfheerenlanden maakt deze grote opschoonactie mogelijk door het verstrekken van zaken als vuilniszakken, prikkers, handschoenen en andere gebruiksvoorwerpen waardoor het verzamelen van afval geen vervelend karwei maar een gezellig feestje wordt.

Astrid Pel 

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK