Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: aangeleverd

Troubadour te gast bij Afasiecentrum Leerdam

  •   264 keer gelezen

LEERDAM • Spreken is voor veel cliënten van het Afasiecentrum Leerdam lastig. Dit komt door een beroerte. Tijdens de muzikale ochtend afgelopen woensdag lukte het hen zich te uiten door mee te zingen met de troubadour.

Vrijwilliger Olga van den Dool organiseerde deze ochtend voor de cliënten. "We mochten allemaal onze favoriete nummers opgeven", zegt Gerry Kievit, cliënt van Afasiecentrum Leerdam. "Op mijn lijstje stond Boudewijn de Groot en die heeft hij gespeeld. Ik vond het prachtig en ik heb zelfs een beetje meegezongen!"

"Onze cliënten hebben allemaal moeite met spreken als gevolg van een beroerte", zegt Christa Meijerink, logopedist van Rivas. "Voor het zingen wordt gebruik gemaakt van een ander deel van de hersenen dan praten. Daardoor lukt het sommige cliënten met afasie om mee te zingen met de leuke liedjes." Christa heeft zichtbaar genoten van deze ochtend. "Met een grote glimlach op mijn gezicht heb ik gezien hoe een aantal mensen lekker mee zaten te zingen, terwijl spreken voor hen heel lastig is."

Afasie: onbegrip en onmacht
Afasie ontstaat wanneer, als gevolg van hersenletsel, één of meer onderdelen van het taalgebruik niet meer goed functioneren. Afasie (A (=niet) fasie (=spreken)) betekent dat iemand niet meer kan zeggen wat hij wil. "Het hebben van afasie heeft grote impact: op de cliënt én op de mensen uit diens omgeving", zegt Meijerink. "Mensen stuiten op onbegrip, raken gefrustreerd en voelen zich machteloos. In Afasiecentrum Leerdam werken ze onder onze begeleiding aan hun individuele doelen en ontdekken ze opnieuw hun mogelijkheden."

Mooie ervaring
De troubadour zong nummers van vroeger, maar ook van nu. Het nummer Brabant van Guus Meeuwis viel ook in de smaak. Vrijwilliger Olga vond het bijzonder dat de muziek sommige cliënten zo raakte. "Muziek doet vaak iets met mensen, bijvoorbeeld een mooie of bijzondere herinnering. En in dit geval dat de cliënten mee kunnen zingen. Het was dus een hele geslaagde ochtend en hopelijk kunnen we dit vaker voor onze cliënten organiseren."
 

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK