Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Foppe de Haan vertelde boeiend over zijn loopbaan als trainer-coach.
• Foppe de Haan vertelde boeiend over zijn loopbaan als trainer-coach. (Foto: Peter Verbeek )

Foppe de Haan te gast in Everdingen

  •   165 keer gelezen

EVERDINGEN • Businessclub Contactus en sc Everstein combineerden donderdagavond een netwerkbijeenkomst met een sponsoravond. Speciale gast: Foppe de Haan.

Eigenlijk zou Willem van Hanegem naar Everdingen afreizen donderdagavond, maar meldde zich op het nippertje af. Dankzij de netwerken van Coen van Zante en Carel van der Velde, tot voor kort trainer van sc Everstein, werd Foppe de Haan verwelkomd in de gezellige en volle kantine. Het enige dat beide BN-ers gemeen hebben is hun leeftijd (75 jaar). Van Hanegem maakte vooral furore als voetballer, terwijl De Haan kan terugkijken op een trainerscarrière van 44 jaar.

De beminnelijke Fries ontpopte zich in Everdingen als een spraakwaterval die rap tempo vertelde over zijn tijd als voetballer. Hij begon in Lippenhuizen bij THOR (Tot Heil Onzer Ribbenkast) en kwam via GAVC (Grouw) terecht bij Heerenveen. Maar De Haan is vooral bekend als trainer en coach van deze laatste club, waar hij meer dan vijfhonderd competitiewedstrijden op de bank zat. Ook werd hij onder andere twee keer Europees kampioen met Jong Oranje.

Hij hield zijn gehoor voor dat de carrière van een voetballer stoelt op drie items: droom (wat wil ik bereiken), plan (de weg om zo hoog mogelijk te voetballen) en, het belangrijkste, de drive (doorzetten, af kunnen zien, omgaan met teleurstellingen). "Al heeft iemand nóg zoveel talent, zonder drive red je het niet!" Met een welgemeend applaus, een bos bloemen en een taart nam De Haan afscheid van zijn gehoor.

Dat sc Everstein en Contactus een gezamenlijke avond organiseren, is niet heel vreemd. De businessclub is ontstaan uit Everstein, bedoelt als netwerk om haar sponsoren en regionale ondernemers bij elkaar te brengen. Voorzitter Perry Bloks omschreef Everstein als een dorpsclub die 'samen' als sleutelwoord heeft. "Everstein is zich in toenemende mate bewust van haar maatschappelijke rol, werkt samen met lokale partners en wil veel méér zijn dan alleen een voetbalvereniging."

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }