• De regenboogmotie zorgde voor een pittig debat in West Betuwe.
• De regenboogmotie zorgde voor een pittig debat in West Betuwe. Foto: Aangeleverd

Regenboogmotie domineert coalitiedebat West Betuwe

Algemeen 734 keer gelezen

GELDERMALSEN • West Betuwe wordt geen Regenbooggemeente. Een motie van CDA, VVD, PvdA, Groen Links, D66 en Verenigd West Betuwe werd dinsdagavond nipt met 16-15 verworpen. De nieuwe coalitie stemde tegen.

De raadsvergadering was eigenlijk bestemd voor de bespreking van het coalitieakkoord en de verkiezing van de wethouders.

Maar de verenigde oppositie kwam aan het begin van de vergadering met een motie op de proppen, waarin de raad werd gevraagd West Betuwe uit te roepen tot regenbooggemeente en het college werd verzocht om liefst elke dag de regenboogvlag te hijsen, maar dat in ieder geval te doen bij gelegenheden als de jaarlijkse Coming Outdag.

Daarnaast werd het college opgeroepen zich in te zetten voor de veiligheid, weerbaarheid en acceptatie van LHBTI-inwoners, daarvoor een plan van aanpak op te stellen en de raad regelmatig van de vorderingen op de hoogte te houden.

Daarmee zou West Betuwe aanhaken bij het landelijk project Regenboogsteden, waarbij ook de provincie Gelderland en diverse andere gemeenten zich hebben aangesloten.

Breder 
Namens de kersverse coalitie van Dorpsbelangen, SGP, ChristenUnie en Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe stelde Dorpsbelangen-leidster Klaartje de Heus voor om in plaats daarvan op 21 maart de vlag uit te steken tijdens de Internationale Dag tegen Discriminatie en Racisme en een gemeentelijk ambassadeur aan te wijzen voor de stichting Ieder1Gelijk.

"Dat is breder dan alleen Coming Outdag", betoogde De Heus die erop wees dat op 21 maart aan iedereen wordt gedacht die in de knel komt.

SGP en ChristenUnie lieten daarnaast een eigen geluid horen. "Iedereen is voor ons gelijk", zei SGP-voorman Lourens van Bruchem. "Wij vinden het niet nodig dat te tonen door het hijsen van de regenboogvlag."

Van Bruchem zei dat zijn partij nooit zal oproepen tot laster of haat. "Anderzijds wil ik benadrukken dat we het huwelijk iets heel moois vinden dat tot bloei komt in de verbinding van één man en één vrouw. Op grond van de Bijbel kunnen we geen goedkeuring geven aan homoseksuele praktijken, maar we verwerpen de homoseksuele mens absoluut niet. We accepteren en respecteren iedereen."  

Statement
CU-voorman Fred Temminck wees erop dat de regenboog voor zijn partij 'het symbool is van de trouw van onze Schepper'. "Voor ons is het vanzelfsprekend dat we niet discrimineren en er zijn ook geen aanwijzingen dat dat in onze gemeente gebeurt of dat de gemeente dat zelf doet. Iedereen telt mee. Dus is deze motie vooral een statement."

Temminck voelde er weinig voor om qua vlagbeleid uitzonderingen te maken voor bijzondere groepen. "Anders heb ik nog een heel lijstje waar ik voor zou willen vlaggen", zei Temminck die onder meer wees op de Joden die steeds meer in het gedrang komen. Ook Lokaal Belang West Betuwe ging niet akkoord met de motie van de oppositie.

Een poging van PvdA-leidster Annet IJff om de motie te verbreden en ook op 21 maart de vlag te hijsen kreeg geen groen licht van De Heus. 

Geschokt  
Woordvoerders van oppositiepartijen reageerden geschokt op de reactie van de coalitie.

"De SGP zegt mensen te respecteren, maar ze mogen niet zichzelf zijn. Wij vinden dat u mensen niet de mogelijkheid mag ontnemen om te leven zoals zij dat willen. Uitermate teleurstellend dat de hele coalitie daarin meegaat", zei Rita Boer Rookhuiszen (D66).

Van Bruchem: "Wij sluiten niemand uit, maar proberen als Christen volgens de Tien Geboden te leven. Daarom hebben we moeite met een bepaalde levenswijze."

Teleurgesteld
Indiener van de motie Gijsbert van de Water (VWB) toonde zich teleurgesteld over het verloop van het debat. "Als iedereen dan toch gelijk is waarom zouden we dan die vlag niet gewon uitsteken?"

En fractieleider Jos Rietbergen van VWB: "Als de coalitiepartijen naar de geschiedenis van de SGP kijken, kunnen ze constateren dat ze wel een heel rare coalitiepartner hebben. Bovendien is het vreemd om bestaand beleid over de schutting te gooien."

Bestaand beleid
De motie werd met 16-15 verworpen, waarbij waarnemend burgemeester Harry Keereweer liet weten dat – op basis van bestaand beleid – alleen op Coming Outdag op 11 oktober de regenboogvlag in West Betuwe zal worden gehesen.

Na afloop van de vergadering bleek dat dat nog niet vast staat. In ieder geval in de voormalige gemeente Neerijnen werd in het verleden niet gevlagd op 11 oktober, zodat het vlagbeleid in West Betuwe waarschijnlijk nog nader moet worden bepaald.

André Bijl 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen.
100 kinderen genieten van Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen fotoserie 15 uur geleden
Afbeelding
Toegankelijk West Betuwe zoekt interactie en organiseert avond in Heukelum Nieuws 18 uur geleden
• Van radio's tot koffiezetapparaten en knuffels, alles wordt gerepareerd.
Repair Café Leerdam-Noord van start: 'Goed voor milieu én portemonnee' Nieuws 20 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden