Afbeelding

Huiseigenaren in Gelderland kunnen geld lenen voor verduurzaming en asbestsanering

Algemeen 335 keer gelezen

REGIO • Voor het verduurzamen van huizen - inclusief het vervangen van asbestdaken - komt in Gelderland tien miljoen euro beschikbaar. De lening Toekomstbestendig Wonen komt beschikbaar in gemeenten die hierin willen samenwerken met de provincie. De twee overheden financieren ieder de helft van de leningen.

Inwoners van Gelderland die hun huis willen verduurzamen kunnen via het fonds een goedkope Toekomstbestendig Wonen Lening afsluiten. Daarvoor betalen ze op dit moment maximaal twee procent rente. Ze kunnen minimaal 2500 euro lenen en maximaal 50.000 euro. Het fonds, dat samen met Gelderse gemeenten wordt opgezet, is alleen bedoeld voor particulieren.

Zon op het dak
Gedeputeerde Peter Drenth, verantwoordelijk voor energietransitie: "Hiermee geef je mensen de kans, ongeacht de grootte van hun portemonnee, om hun huis duurzamer te maken. Ze kunnen investeren in zon op hun dak en kunnen van hun asbestdaken afkomen. Zo nemen we belemmeringen weg voor mensen om mee te doen en daarmee kunnen wij als provincie onze inwoners echt helpen."

Provinciale Staten (de 'gemeenteraad' op provincieniveau) moeten het plan nog goedkeuren. Als dat gebeurt, kan de regeling in maart ingaan. 

Maasdriel
Gedeputeerde Staten van Gelderland hopen dat zoveel mogelijk gemeenten meedoen, zodat zoveel mogelijk inwoners van Gelderland gebruik kunnen maken van de regeling. In Maasdriel nam PvdA/GroenLinks onlangs al het initiatief voor een duurzaamheidslening. Op aanraden van wethouder Erik van Hoften ging het plan nog even de koelkast in, omdat de provinciale regeling eraan zat te komen. Nu die duidelijk is, zal het onderwerp waarschijnlijk snel opnieuw op de agenda van de gemeenteraad in Maasdriel komen.

Asbest
Een lening via het stimuleringsfonds kan ook worden gebruikt voor het verwijderen van asbestdaken, als daarnaast ook wordt geïnvesteerd in duurzaamheid. Vanaf eind 2024 zijn asbestdaken verboden. In Gelderland ligt nog 23 miljoen vierkante meter aan asbestdaken.

Vier verschillende leningen
De SVn gaat vier verschillende leningen aanbieden. De gemeenten beoordelen of mensen in aanmerking komen voor de lening. Ook ouderen, die via bijvoorbeeld een bank niet meer zo snel in aanmerking komen voor een hypotheek of lening, kunnen van het fonds gebruik maken. Voor asbestsanering en problemen met de fundering van een huis is er een lening op maat voor mensen die weinig inkomen hebben en die noodgedwongen hierin moeten investeren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Auto botst tegen boom op Burgemeester Jonkheer Hoeufftlaan in Vianen 112 7 uur geleden
Afbeelding
Stroomstoring in Meerkerk en Noordeloos: 564 huishoudens zonder stroom Nieuws gisteren
• Burgemeester Sjors Fröhlich (vooraan met grijze jas en ambtsketen) gaf op 4 mei een toespraak.
4 mei-toespraak burgemeester Sjors Fröhlich: 'Besef dat we in vrijheid mogen leven steeds groter' Nieuws 6 mei, 11:52

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden