Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Niomy Salawono verzorgt een driegangendiner voor Kika.
• Niomy Salawono verzorgt een driegangendiner voor Kika. (Foto: André Bijl)

TokOmy kookt heerlijk diner voor Kika

  •   605 keer gelezen

LEERDAM • Een avondje lekker eten, gezelligheid en ook nog een goed doel steunen; die mogelijkheid biedt de Leerdamse toko TokOmy op zaterdag 15 september.

Niomy Salawono bereidt dan voor zoveel mogelijk gasten een heerlijk Indisch driegangendiner. De opbrengst is voor de stichting Kinderen Kankervrij (Kika). Niomy Salawono (33) heeft een passie voor koken. Al drieënhalf jaar laat ze dat zien in haar eigen restaurant TokOmy aan het Meidoornplein 2 in Leerdam. Onlangs lanceerde ze het idee om een actie te organiseren voor Kika.

Niomy voelt zich betrokken bij deze stichting. "Toen ik zes jaar was, werd ik ziek. Het leek een griepje. Er was geen reden voor ongerustheid. Iedereen wordt wel eens ziek en dat gaat vanzelf weer over." Maar de ziekte bleef aanhouden. "Ik had leukemie. Dan staat je leven even stil. Ik was pas zes, maar ik besefte best dat het ernstig was. Dan word je als kind snel volwassen. Dat hoort niet, maar het gebeurt wel." Niomy overwon de ziekte en werd genezen verklaard. Tijdens een controle vier jaar later bleek de leukemie echter te zijn terug gekomen. Gelukkig was de medische wetenschap inmiddels zo ver dat ze geholpen kon worden. "Ik kreeg beenmerg van mijn broertje Joël. Ik heb altijd gedacht dat een 'engeltje' daarvoor gezorgd heeft. Dat moest zo zijn. We hadden altijd al een goede band, maar die is door de transplantatie alleen maar sterker geworden." Na de ingreep was de leukemie definitief verdwenen, maar nog altijd heeft Niomy te maken met de gevolgen van de ziekte.

"Als kind ben ik bestraald, ik heb chemotherapie gehad en ik heb een transplantatie ondergaan. Nog altijd heb ik last van de bijwerkingen. Ik ben hartpatiënt en stopte te vroeg met groeien. Dat is niet leuk, maar ik blijf positief. Ik ben een vechter, een survivor. Ik heb mijn eigen 'toko' en vind het heerlijk om daar mijn energie in te stoppen." En om in actie te komen voor een ander. "Wat is er nu leuker om een avondje gezellig uit eten te gaan en daarmee ook nog een goed doel te steunen." Zaterdag 15 september verrijzen aan het Meidoornplein grote tenten, waar vanaf 18:30 uur een Indische maaltijd wordt geserveerd. "Het wordt een heerlijk driegangendiner met culinaire extraatjes." De prijs bedraagt – inclusief consumptie – 30 euro. De netto-opbrengst gaat naar Kika.

"We zoeken nog sponsors. Hoe meer de avond opbrengt, hoe meer we aan Kika over kunnen maken." Voor het zo ver is, staat Niomy nog twee keer in de Janus Passage met een enveloppenkraam en Indische hapjes. Ook de opbrengst van deze actie komt ten goede aan Kika. Dat geldt ook voor de verloting van een replica van de fiets van de Belgische oud Tourwinnaar Lucien van Impe. "Die is geschonken door een van onze sponsors. Mijn collega's op het Europaplein steunen me om van de maaltijd een succes te maken." Belangstellenden kunnen zich voor de maaltijd opgeven in de winkel, via facebook of door te bellen met 0345-849661 of 06-34014682.

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK