Afbeelding
Foto: Nico van Ganzewinkel

Koninklijke onderscheiding voor tien Leerdammers, Anne Cazemier benoemd tot 'Officier'

Algemeen 4.502 keer gelezen

LEERDAM • Tien Leerdammers hebben tijdens de lintjesregen donderdagmorgen een koninklijke onderscheiding gekregen. Anne Cazemier werd zelfs benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. 

Cazemier heeft een lange loopbaan binnen de diervoedersector achter zich. In 1984 trad hij als landbouwkundige (later productontwikkelaar) in dienst van CSM Suiker bv in Diemen en heeft binnen deze firma, dat tegenwoordig Corbion Purac heet, tot zijn pensionering in 2010 zijn sporen ruimschoots verdiend. Aan deze inzet kwam echter geen einde na zijn pensionering, want een aantal functies bleef hij op vrijwillige basis vervullen. Zo bleef hij vervolgens nog jarenlang actief betrokken bij diverse commissies en werkgroepen vanuit het Productschap Diervoeder (PDV), waarin hij reeds participeerde tijdens zijn werkzame leven. Onder zijn voorzitterschap werden de voorbereidingen getroffen voor een fusie tussen Nefato en twee andere branche-organisaties, te weten Defagro en Fagrovet. Mede dankzij zijn onpartijdige inzet is hieruit in 2015 de Vereniging Diervoederspecialiteiten en Diervoederproducten Nederland (VDDN) ontstaan. 

Niet onvermeld mag blijven, dat Cazemier tijdens zijn loopbaan de auteur en uitvinder was van een in 2010 toegekend patent, dat een natuurlijk alternatief voor antibiotica beschrijft en daarmee een maatschappelijk ongewenst geneesmiddel binnen de veehouderij vervangt. Het product waar de heer Cazemier patent op heeft gekregen, levert een belangrijke bijdrage aan het laten dalen van het gebruik van antibiotica door het toepassen van effectieve natuurlijke alternatieven. Naast de activiteiten, die de heer Cazemier op vrijwillige basis heeft voortgezet na zijn pensionering en die voortkwamen uit zijn werkzame leven, heeft hij in de loop der jaren ook binnen Leerdam en omstreken zijn sporen als vrijwilliger ruimschoots verdiend. 

Van 2010 tot begin 2017 is Anne Cazemier in diverse functies (lid van de ledenraad, lid van het coöperatiefonds en voorzitter van de themagroep innovatie) actief geweest binnen de Rabobank Alblasserwaard Vijfheerenlanden. Hij is voor deze organisatie actief geweest vanwege zijn netwerk en zijn deskundigheid op het gebied van innovaties. Ook binnen het bestuur van stadspodium GO, waarvan de heer Cazemier vanaf juni 2015 deel uitmaakt, worden zijn kennis en zijn grote netwerk zeer gewaardeerd. Stichting Pilgram Initiatief is in 2015 door de heer Cazemier opgericht met het doel culturele activiteiten in de breedste zin en in relatie tot de historie van Leerdam te enthousiasmeren en te coördineren. Onder het voorzitterschap van de heer Cazemier is een aantal activiteiten ontplooid, zoals de aanschaf van een muziektent en de realisatie van een theaterproductie en multimediale presentatie rond Joost de Jonge, een voormalige Leerdamse predikant. Tot slot heeft Anne Cazemier ook zijn sporen binnen de Lions Club ruimschoots verdiend. Ruim 25 jaar maakt hij reeds deel uit van deze organisatie, die de medemens, die het minder of moeilijk heeft met raad en daad helpt. 

De vrouw van Anne Cazemier, Nel van Ziel, werd ook verrast met een koninklijke onderscheiding. Zij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Van Ziel is al ruim 40 jaar verbonden aan de Stichting Christelijk Voortgezet Onderwijs voor de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. In haar functie als leerlingbegeleider/zorgcoördinator op het Heerenlanden College, locatie De Joost in Leerdam, is zij een belangrijke verbindende factor tussen leerlingen, ouders en de school. Het is haar missie om leerlingen te stimuleren om zelf verantwoordelijkheid te nemen en daarbij hun talenten te ontdekken. Deze missie draagt zij ook uit buiten de school zelf, door het betrekken van leerlingen bij maatschappelijke activiteiten in Leerdam. Een van haar vrijwillige activiteiten in dit kader is het ondersteunen van Stichting Jeugd Actief door middel van het bieden van faciliteiten binnen de school en het inzetten van leerlingen ter ondersteuning van activiteiten voor kinderen tussen 4 en 12 jaar. Stichting Jeugd Actief organiseert activiteiten op sportief, cultureel, sociaal en creatief gebied voor kinderen in deze leeftijdscategorie.
Zij levert een belangrijke bijdrage aan het goed functioneren van stichting Jeugd Actief. 

Zij is in 2015 is gekozen als burgemeester van het Leerdamse Timmerdorp. In deze rol heeft zij een jaar lang meegeholpen bij alle activiteiten, die door Stichting Jeugd Actief voor de Leerdamse jeugd werden georganiseerd. Daarnaast levert zij namens theatergroep La Troupe al meer dan 15 jaar een bijdrage aan de jaarlijkse kijkavond van het Timmerdorp door middel van het verzorgen van allerlei typetjes. En daarmee is de verbinding gelegd naar haar activiteiten binnen La Troupe, waar zij vanaf 1990 een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan diverse bekende Leerdamse toneelstukken (o.a. Hutters, Leeranje, Hexahedron en Glasliefde en van 2010 tot 2014 diverse bestuursfuncties heeft vervuld. 

Jan Jumelet kreeg ook een lintje van burgemeester Tjerk Bruinsma. Tijdens zijn werkzame leven heeft Jumelet zich bezig gehouden met techniek. Na zijn pensionering in 1996 kwamen zijn technische kennis en zijn achtergrond als elektrotechnisch ingenieur hem goed van pas bij zijn vrijwillige activiteiten ten bate van de Leerdamse samenleving. Zijn technische kennis zet hij vooral in ten bate van de bewoners van woonzorgcentrum Huis ter Leede en voor Leerdamse inwoners, die niet in staat zijn aanwezig te zijn bij kerkdiensten vanuit de Hervormde Kerk Leerdam en Kerk aan de Linge. Deze veelal oudere inwoners zijn aangewezen op het beluisteren van kerkdiensten via de zogenaamde kerkradio. 

Bij het installeren van de benodigde technische voorzieningen om gebruik te maken van de kerkradio is Jumelet al sinds 2005 nauw betrokken. Inmiddels heeft hij ervoor gezorgd, dat zo'n 40 leden van de Hervormde Kerk Leerdam en Kerk aan de Linge kerkdiensten kunnen volgen via hun radio. Zijn dienstverlening strekt zich echter verder uit dan het installeren van de kerkradio bij luisteraars thuis. De heer Jumelet plaatst ook alarmkastjes bij de bewoners van Huis ter Leede en lost technische storingen aan de geluid- en beeldsystemen binnen het woonzorgcentrum op. Ook voorziet hij de luisteraars van een rooster met de te beluisteren kerkdiensten. Daarnaast heeft hij namens Kerk aan de Linge zitting in de identiteitscommissie van Huis ter Leede. 

Naast zijn vrijwillige werkzaamheden ten behoeve van de ontvangers van de kerkradio heeft de heer Jumelet ook een grote verantwoordelijkheid wat betreft het technisch beheer van de geluidsinstallaties in De Grote Kerk, de Pauluskerk en de Bethelkerk in Leerdam en het daaraan gekoppelde kerkradiosysteem. Daarnaast maakt hij deel uit van de kostersgroep in de Grote Kerk bij de diensten van Kerk aan de Linge. 

Jumelet is ook van grote betekenis geweest voor ouderen in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden wat betreft het vertrouwd raken en het leren omgaan met mobiele telefoons, magnetrons, afstandbedieningen, het gebruiken van een pinpas en natuurlijk de PC. Gedurende 10 jaar (van 1996 tot 2006) toerde hij met de zogenaamde Knoppenbus, die was voorzien van allerhande oefenapparatuur, door de regio om ouderen onder zijn leiding te laten wennen aan nieuwe technische snufjes. 

De vrijwillige inzet van Jumelet is van groot belang om het beluisteren van de kerkradio mogelijk te blijven maken voor leden van de Hervormde Gemeente Leerdam en Kerk aan de Linge. Zowel aan de kant van de ontvangers als aan de kant van de zenders speelt hij een belangrijke rol, met name door zijn technische kennis en kunde, die hij belangeloos inzet voor de Leerdamse samenleving. Temeer omdat hij ook buiten de kerkelijke gemeenschap altijd bereid is zijn kennis van elektrische en elektronische apparatuur ten dienste te stellen van vooral ouderen. 

Jumelet biedt waar nodig de helpende hand bij het aansluiten van radio, televisie, telefoon of andere huishoudelijke apparatuur.

Het echtpaar Cobi Haag-Den Hartog en Wim Haag werd ook verrast met een lintje. 

Cobi Haag-Den Hartog heeft haar sporen als vrijwilliger al ruimschoots verdiend, zowel binnen de kerkelijke gemeenschap als binnen de gezondheidszorg in Leerdam. Zo is zij al vanaf 1976 (ruim 40 jaar!) actief in diverse functies binnen Kerk aan de Linge (voorheen de Bethelkerk). Naast het bekleden van formele functies als kerkenraadslid en coördinator van het pastoraat levert mevrouw Haag op tal van andere gebieden binnen Kerk aan de Linge een bijdrage als vrijwilliger, bijvoorbeeld door het organiseren van activiteiten en het bezoeken van nieuwe leden. 

Daarnaast is Cobi Haag een actieve vrijwilliger binnen ASVZ, een organisatie voor zorg- en dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking. De Leerdamse locatie Lingebolder kan al ruim 17 jaar op haar rekenen als het gaat om het ondersteunen van de cliënten en hun familie. . Mevrouw is bekend met deze organisatie als moeder van een van de bewoners van Lingebolder en naast het grote aandeel dat zij – samen met haar man – levert aan de verzorging, ondersteuning en begeleiding van hun zoon, zet zij zich ook veelvuldig in voor het welzijn van andere cliënten en hun familie. Zo vertegenwoordigt zij ouders, verwanten en vrijwilligers, die betrokken zijn bij de woongroep waar haar zoon verblijft, tijdens diverse overleggen en bijeenkomsten. In deze functie onderhoudt zij onder andere het contact met professionals, zoals de teamleider en de teamleden die zijn betrokken bij deze woongroep. Ook neemt zij een aantal keren per jaar deel aan themabijeenkomsten en zogenaamde sfeerdiensten, die binnen ASVZ worden georganiseerd. Daarnaast levert zij een aandeel in het verzorgen van trainingen voor ouders van cliënten op het gebied van ouderparticipatie en geeft zij mede invulling aan de teamleidersdagen, waarbij ouders in gesprek gaan met teamleiders van ASVZ over hun ervaringen. 

Tevens vormt zij de schakel tussen de gemeente Leerdam en ASVZ wat betreft de jaarlijkse Dag van de Mantelzorgers. Zij levert een groot aandeel in de organisatie van deze dag en is ook op de dag zelf actief bezig om deze goed te laten verlopen. Dit geldt ook voor de jaarlijkse Week van Zorg en Welzijn, waar mevrouw Haag tijdens de 'open dagen' belangstellenden informeert over de organisatie. 
Naast bovengenoemde activiteiten zet Haag zich sinds 2 jaar ook in als bestuurslid en vrijwilliger binnen Stichting Commissie Glasstadmars, die de jaarlijkse Glasstadmars in het voorjaar en de Kennedymars in het najaar organiseren. Naast haar functie als secretaris binnen het bestuur van deze stichting is mevrouw betrokken bij de voorbereidingen van beide activiteiten, zowel op administratief gebied, zoals het beheren van de inkomende en uitgaande post en het aanschaffen van startkaarten, als op het gebied van het treffen van voorbereidingen om de tochten voorspoedig te laten verlopen en op de dag zelf binnen het start- en finishbureau. 

Wim Haag is al vanaf 1976 de steun en toeverlaat binnen Kerk aan de Linge (voorheen de Bethelkerk) in Leerdam. Niet alleen in zijn functie als kerkrentmeester, maar met name in zijn rol als 'klusjesman', op wie altijd een beroep kan worden gedaan als het gaat om onderhouds-, verbouwings- en schilderwerkzaamheden aan de kerk en de pastorie. Men doet nooit tevergeefs een beroep op Wim Haag, die tijdens zijn werkzame leven actief was als bouwvakker/leermeester en sinds februari 2017 van zijn pensioen geniet.

Haag wordt echter niet alleen binnen de kerkelijke gemeenschap gewaardeerd als vrijwilliger. Ook binnen ASVZ, een organisatie voor zorg en dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking, is hij al sinds 2000 actief. Zeker op de locatie Lingebolder in Leerdam, waar zijn zoon Dennis woont, biedt hij regelmatig de helpende hand als 'klusjesman', of het nu gaat om het ophangen van de kerstverlichting of een ander karweitje waar men twee rechterhanden voor nodig heeft. Ook bij uitstapjes met cliënten of het bieden van ondersteuning bij het organiseren van de jaarlijkse kampeernacht inclusief barbecue voor cliënten van Lingebolder kan altijd een beroep op Wim Haag worden gedaan. 

Sinds 2015 is Haag ook actief binnen de Stichting Commissie Glasstadmars en vooral tijdens de Glasstadmars in het voorjaar en de Kennedymars in het najaar. Ook tijdens deze evenementen biedt hij praktische hulp in de vorm van het pijlen en ontpijlen van de routes, het brengen en ophalen van materialen en andere voorkomende klussen. 

De volgende lintjesontvanger, Anna Sterk-Donga, bleef zich na haar pensioen inzetten voor haar voormalige werkgever. Zij bleef zich namelijk inzetten voor de bewoners van het Leerdamse verpleeghuis Lingesteyn. In haar werkzame leven bekleedde zij bij deze zorginstelling een functie binnen de voedingsdienst en na haar pensionering koos zij ervoor om een deel van haar vrije tijd te blijven besteden aan de verpleeghuisbewoners. 
Annie Sterk is op meerdere momenten van de week te vinden in Lingesteyn, waar zij zich op vrijwillige basis nuttig maakt bij verschillende activiteiten, die voor de bewoners worden georganiseerd. Zo is zij op maandagochtend actief bij het begeleiden van activiteiten voor de dementerende bewoners en is zij op vrijdagochtend gespreksleider bij een gespreksgroep met somatisch zieke bewoners. Daarnaast biedt zij twee keer per maand op zaterdagochtend de helpende hand bij diverse ontspanningsactiviteiten in het verpleeghuis. Zij wordt om haar inzet zeer gewaardeerd door bewoners en medewerkers van het verpleeghuis. 

Tevens draagt Sterk de Nederlands Hervormde Gemeente Leerdam een warm hart toe. Al sinds 1968 vervult zij op vrijwillige basis diverse functies, waaronder het begeleiden van de catechisatielessen voor anders begaafden en het organiseren van kinderevangelisatielessen. Maar ook voor het bezorgen en ophalen van de antwoordenveloppen voor de jaarlijkse actie Kerkbalans doet men al sinds 1997 een beroep op Annie Sterk. Een oproep waaraan zij al die jaren  - samen met haar man – gehoor geeft. Daarnaast verzorgt de mevrouw Sterk (ook samen met man) vanaf 2007 een aantal keren per jaar rondleidingen door de Grote Kerk van Leerdam. Een activiteit, die er mede voor zorgt dat toeristen Leerdam en vooral de Leerdamse middenstand weten te vinden.

Sinds haar pensionering in 2014 steunt Sterk (net als haar man) ook Stichting Voedselbank Leerdam als vrijwilliger. Zij is nauw betrokken bij het wekelijks uitdelen van de voedselpakketten en toont zich daar een warme en menslievende gastvrouw.
 
Gerrit Visscher kreeg een koninklijke onderscheiding, onder meer vanwege zijn inzet voor de Hervormde Gemeente Leerdam. Vanaf 1980 al ondersteunt hij vooral de wijkgemeente Centrum-Oost en heeft daarmee een lange staat van dienst binnen deze kerkelijke gemeente. In eerste instantie zette hij zich in om de gemeenteleden, die daar behoefte aan hadden, te bezoeken en hen pastorale zorg te verlenen. In 1983 werd hij benoemd als ouderling en in deze rol ondersteunde hij de gemeenteleden bij ziekte, overlijden en geboorten. Dit laatste als voorbereiding op het dopen van de pasgeborenen. Naast deze activiteiten als pastoraal ouderling functioneerde Gerrit Visscher ook als ouderling-kerkrentmeester. Hierbij was hij verantwoordelijk voor de belangen van de Hervormde Gemeente en dan vooral voor het financiële reilen en zeilen. Samen met andere vrijwilligers was hij belast met het maken van een beleidsplan voor de kerkrentmeesters, een initiatief waarvan hij een van de initiators was. Tevens onderhield hij het contact met de organisten van de Grote Kerk en de Pauluskerk in Leerdam en was hij gedurende enkele jaren (2008 – 2011) voorzitter van de kerkenraad van de wijkgemeente Centrum-Oost. 
Na het benoemen van een nieuwe predikant in 2011, die zijn taak als voorzitter van de kerkenraad overnam, pakte de heer Visscher zijn taak als ouderling-kerkrentmeester weer op. In januari 2012 werd hij herbevestigd als wijkouderling en vanaf 2016 vervulde hij vanuit deze functie een specifieke rol, namelijk die van ouderling ouderenzorg ten behoeve van de gemeenteleden, die in Huis ter Leede, een instelling voor ouderenzorg in Leerdam, wonen. In deze rol is hij onder andere aanwezig bij begrafenissen van ouderen. De heer Visscher wordt geprezen voor de wijze waarop hij zijn rol naar oudere gemeenteleden vervult en voor de vrijwillige werkzaamheden, die hij – samen met zijn vrouw Nel –  verricht voor de Hervormde Gemeente Leerdam. Zij zetten zich al vanaf 2005 in om rondleidingen te verzorgen in de Grote Kerk in Leerdam en hebben zich tevens een aantal jaren nuttig gemaakt bij het schoonmaken van de Grote Kerk. 

Gerrit Visscher is al meer dan 35 jaren een grote steun voor de wijkgemeente Centrum-Oost van de Hervormde Gemeente Leerdam en hij wordt geprezen om zijn toewijding en inzet gedurende deze lange periode. 

Hans Wouter van Garderen werd ook benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Van Garderen zet zich al gedurende een groot aantal jaren in als vrijwilliger voor Kerk aan de Linge Leerdam. Dit is een federatie van de Synodaal Gereformeerde Kerk en de Hervormde Wijkgemeente Noord in Leerdam. 
Vanaf augustus 1992 heeft Van Garderen de functie van ouderling vervuld. 
Vanwege gezondheidsproblemen heeft hij deze vrijwilligersactiviteiten in september 1996 tijdelijk moeten neerleggen. Met ingang van september 2000 heeft hij zijn activiteiten – dit keer in de functie van jeugddiaken - binnen Kerk aan de Linge weer opgepakt. Hieraan heeft hij tot september 2004 uitvoering gegeven. 

De reden om zijn vrijwillige werkzaamheden neer te leggen, was dit keer vooral tijdgebrek vanwege het trainen voor de Roparun (een jaarlijkse estafetteloop van Parijs naar Rotterdam, waarbij geld ingezameld wordt voor zorg en ondersteuning van mensen met kanker), waaraan de heer Van Garderen tussen 2002 en 2010 drie keer heeft meegedaan in het team van zijn werkgever.

Vanaf september 2010 tot heden (begin 2017) is Van Garderen weer actief binnen Kerk aan de Linge. Hij vervult dit keer de functie van diaken en penningmeester van de diaconie.

Binnen zijn vrijwillige functie voor Kerk aan de Linge houdt de heer Van Garderen zich op dit moment ook bezig met de boekhouding voor het project 'The Africa Team'. Dit is een project, dat het mogelijk maakt om 24 jongeren gedurende 3 weken in Zuid-Afrika praktische hulp te laten bieden. De benodigde gelden hiervoor worden door acties en sponsoring bijeen gebracht. 

Niet onvermeld mag blijven, dat Van Garderen al vele malen (115 keer) belangeloos bloed heeft afgestaan als donor voor Sanquin Bloedvoorziening. 

Aksamina Gertenaar-Tetelepta kreeg ook een lintje. Enthousiast en met hart en ziel heeft Mien (zoals zij wordt genoemd), geboren op Borneo, zich de afgelopen 20 jaar ingezet voor sociale hulp. Naast haar werk als administratief medewerkster bij Belastingdienst Rivierenland in Gorinchem was Gertenaar-Tetelepta actief in diverse vrijwilligers- en bestuursfuncties. Activiteiten die zij ook naar haar pensionering met veel enthousiasme en betrokkenheid voortzet.
Ruim 18 jaar was ze bestuurslid en vrijwilligster bij Werkgroep Molukse Ouderen Leerdam. Zij zette zich in voor uiteenlopende activiteiten voor de Molukse Kerk en de Molukse ouderen in Leerdam.
Verder onderhield zij veelvuldig contacten met andere vrijwilligers van Molukse wijken, zoals Moordrecht en Culemborg.

Daarnaast is ze al ruim 20 jaar vrijwilliger bij het Rode Kruis Leerdam e.o. Ook nu nog mogen deelnemers aan de welfare-activiteiten rekenen op haar betrokkenheid en actieve bijdragen. 

Gertenaar-Tetelepta staat bekend als een zeer betrokken persoon. Zij is altijd bereid hulp te bieden, zeker als het om familie, vrienden en de Molukse gemeenschap gaat.

Als echte verbinder heeft Gertenaar-Tetelepta geholpen de werkgroep Molukse Ouderen Leerdam in stand te houden, ondanks moeilijke omstandigheden en gezondheids-klachten. Behalve een verbinder is ze dus een echte doorzetter.

Het geeft haar heel veel voldoening dat ze iets voor haar medemens kan betekenen. Zij doet dit volledig belangeloos en zij verwacht geen enkele erkenning voor haar inzet.

Tot slot werd Sophia Akberdina Beverloo-Van der Wenden verrast met een koninklijke onderscheiding. Voor de Hospice Gorinchem is Beverloo al vele jaren een onmisbare kracht. Al vanaf januari 2001 is zij als vrijwilliger aan deze organisatie verbonden en zet zij zich intensief in om de terminaal zieke gasten en hun naasten, maar ook de professionele krachten en haar collega-vrijwilligers, zoveel mogelijk te ondersteunen.

Dit doet zij op verschillende manieren: Sophia Beverloo verzorgt de zieken en ondersteunt de verpleging daarbij, zij kookt, wast en strijkt en maakt de gastenkamers en het sanitair schoon. Dit doet zij met de nodige humor en op kordate wijze. In het bijzonder haar humor heeft een positieve invloed op de gasten, die in de hospice verblijven. Daarnaast wordt zij door hen zeer gewaardeerd vanwege de emotionele ondersteuning die zij biedt tijdens hun ziekteproces en de laatste fase van hun leven. 
Door haar vrijwillige en professionele collega's wordt haar bereidheid om zich buiten de afgesproken wekelijkse acht uren ondersteuning in te zetten voor de hospice als een teken van grote betrokkenheid en trouw gezien. De verantwoordelijkheid die onder andere op de schouders van Beverloo rust, is vanwege de krappe bezetting door beroepskrachten, bijzonder groot. In geval van afwezigheid van professionals draagt de vrijwilliger namelijk samen met beroepskrachten van buiten de organisatie, de verantwoordelijkheid voor de verzorging van de gasten in de hospice. 

Themabijeenkomsten (vanuit de Hospice Gorinchem) en cursussen (vanuit de landelijke organisatie Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg Nederland) worden door Fia Beverloo al jarenlang gevolgd, wat haar inmiddels tot een zeer ervaren en gedreven vrijwilliger heeft gemaakt.   

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden