• Bestuursleden en Johan den Hertog (tweede van links) zijn blij met de AED's.
• Bestuursleden en Johan den Hertog (tweede van links) zijn blij met de AED's. Foto: André Bijl

Buurtvereniging 't Hoogend blij met AED

Algemeen 820 keer gelezen

LEERDAM • "We zijn trots dat we dit als buurt voor elkaar hebben gekregen. Het is ook een mooi voorbeeld voor anderen. Als er meer AED's komen, ontstaat er een sluitend netwerk in Leerdam." Dat zeggen de bestuursleden van buurtvereniging 't Hoogend.

Voorzitter Rika de With en de bestuursleden Saskia Verboekend, Jeanet Willemse, Arie de With en Jan Zijderveld zijn dolblij met de komst van twee AED's op het Hoogeind. Vorig jaar werd het buurtschap opgeschrikt door ernstige ongelukken die te maken hadden met hartfalen.

Jaarvergadering
"Tijdens de jaarvergadering van onze buurtvereniging werd daarom de vraag gesteld of wij hier op het Hoogeind geen AED moesten hebben. Daar kwamen zoveel positieve reacties op dat we er direct mee aan de slag zijn gegaan", vertelt Rika de With.

Het bestuur van de buurtvereniging zocht contact met een leverancier van AED's. Omdat het buurtschap meer dan twee kilometer lang is, werd gekozen voor de aanschaf van twee apparaten.

Gift
"We kregen te horen dat dat bij elkaar zo'n 4.000 euro moest kosten", aldus de bestuursleden. Een flinke uitgave waarvoor een beroep werd gedaan op de 150 leden van de buurtvereniging.

"We hebben alle leden om een gift gevraagd, iedereen mocht zelf bepalen wat hij of zij bij wilde dragen. Daarna zijn we ook langs gegaan bij de bewoners die geen lid zijn." De saamhorigheid bleek buitengewoon groot. "Iedereen deed mee."

Ook het jaarlijks onderhoud wordt opgehoest door de bewoners.

Hartstichting
Inmiddels was het bestuur in contact gekomen met de Nederlandse Hartstichting die gratis buitenkasten voor AED's weg gaf. De stichting wees het bestuur op ProCardio die de AED's tegen een aantrekkelijke prijs kon leveren, zodat er uiteindelijk 'slechts' 2.000 euro moest worden betaald.

"We hadden toen al 4.000 euro bij elkaar, daarom kregen alle gevers een deel van hun bijdrage terug."

Inmiddels zijn de apparaten geplaatst bij Arie de With, Hoogeind 12 en Go Willemse, Hoogeind 15b. Zo'n 30 tot 35 bewoners hebben een training gehad van ProCardio waarbij de basisprincipes van de AED's werden uitgelegd.

Hartveilig Wonen
Johan den Hertog van de werkgroep 'Hartveilig Wonen Leerdam' is blij met de aanpak van de buurtvereniging. "We zijn als werkgroep druk bezig om ons netwerk dicht te maken, daarom staan we vierkant achter de inzet van de bewoners."

"We zijn op andere locaties in Leerdam ook bezig met het plaatsen van buitenkasten, dit initiatief is een mooi voorbeeld voor anderen", aldus Den Hertog die benadrukt dat het van groot belang is dat er meer buitenkasten komen die ook gebruikt kunnen worden als winkels en andere instellingen 's avonds of in het weekend gesloten zijn.

Levensbelang
Bij calamiteiten worden de beschikbare vrijwilligers – zichtbaar via de app - van Hartveilig Wonen gealarmeerd om te gaan reanimeren en de dichtstbijzijnde AED op te halen.

"Een goede dekking door een sluitend netwerk is daarom van levensbelang."

André Bijl 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden