Afbeelding
Foto: 123RF.com - John McAllister

ChristenUnie Lingewaal stelt vragen over stop op geitenhouderij

Algemeen 358 keer gelezen

HERWIJNEN • ChristenUnie Lingewaal vraagt zich af wat de provinciale stop op de geitenhouderij betekent voor de al goedgekeurde uitbreidingsplannen van de geitenhouderij aan de Peersteeg in Herwijnen. "Is het proces onomkeerbaar?" 

Provincie Gelderland heeft eind augustus besloten om de steeds verder uitdijende geitenhouderij een halt toe te roepen. Een nieuw bedrijf starten mag niet meer, uitbreiden ook niet. Ook het omschakelen naar een geitenhouderij is niet meer toegestaan. Aanleiding is een onderzoek waaruit blijkt dat mensen die in een straal van twee kilometer rondom dergelijke agrarische bedrijven wonen een hogere kans hebben op longontsteking, in tien procent van deze gevallen is dit te wijten aan de geitenhouderij. 

Het besluit van de provincie geldt voor een half jaar. En is ook ingegeven voor eenzelfde besluit van provincie Brabant om de bedrijfstak op slot te zetten. Gelderland is bang dat zij uitwijkende geitenhouderijen van de buurprovincie moet opvangen en heeft daar geen zin in. Verantwoordelijk gedeputeerde Jan Jacob van Dijk verklaarde in dit kader: "Wij kiezen voor deze maatregel omdat nog niet duidelijk is wat de oorzaak is voor het verhoogde risico voor omwonenden; zit het in mest, het transport, het voer, de stal etcetera? Het rijk gaat dat nader onderzoeken en dat onderzoek geeft straks ook aanknopingspunten voor andere maatregelen."

ChristenUnie Lingewaal vraagt zich af wat het provinciale besluit betekent voor de situatie aan de Peersteeg. Samen met de PvdA was de partij destijds tegen het verhogen van de geurnorm. "Zijn alle vergunningen verleend en is het proces onomkeerbaar?", vraagt de partij zich af. En: "Welke stappen gaat de gemeente hier nog in zetten in het kader van mogelijke gezondheidsrisico's voor onze burgers?" 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden