Afbeelding

Lucio Messercola: 'Leerdam was niet lelijk genoeg voor La Famiglia'

Algemeen 1.678 keer gelezen

LEERDAM • Lucio Messercola, zoon van een Italiaanse pizzabakker in Leerdam, droomde als klein jochie van een carrière bij de televisie. Hij keek naar Goede Tijden, Slechte Tijden en op z'n elfde maakte hij z'n eerste filmpje, met een buurmeisje in de hoofdrol.

Met heel veel doorzettingsvermogen en een aanstekelijke vrijmoedigheid bereikte hij zijn doel. Op z'n negentiende werd hij de jongste tv-producent van Nederland en debuteerde met de serie Het Imperium. Dit jaar brak hij door bij het grote publiek met de spannende dramaserie La Famiglia, over de belevenissen van een Nederlands-Italiaanse familie. Het verhaal over een Napolitaanse pizzeria speelt zich af tegen het decor van een oer-Hollands stadje: Lingedijk. Het verhaal gaat over de typische cultuurverschillen tussen Nederlanders en Italianen, vermengd met een grote dosis criminaliteit en typische maffiosi-praktijken. "Italianen weten zich als geen ander aan te passen aan de Nederlandse cultuur, maar het blijven altijd Italianen, dus altijd een beetje ondeugend", zegt Lucio.

Messercola kon voor het idee van de serie voor een groot deel putten uit zijn eigen ervaringen. Zijn vader runde pizzeria Santa Lucia in de Kerkstraat en later Vittorio op de hoek Bergstraat/Fonteinstraat. "Het was er altijd dynamisch. Een pizzeria is veel minder strak geregeld dan een keurig Nederlands restaurant of een Franse brasserie. Tussen de bedrijven door was er iemand die karaoke deed en aan een tafeltje werden zaakjes geregeld met de burgemeester en de wethouder. Het was frivool, los. Daar houd ik van, dat zit in me."

De serie La Famiglia bedacht hij samen met de gevierde scenarioschrijfster Maria Goos, onder andere bekend van Oud Geld. "Bij onze eerste ontmoeting gaf Maria aan niks te voelen voor mijn idee, ook omdat ze nooit iets doet met ideeën van anderen. Toch heb ik gewoon doorgezet, onder het mom van 'Laten we eerst maar eens zorgen dat we vrienden worden'. Geluk was dat Maria toe was aan iets 'totally different'. Bovendien lag ze in scheiding met haar man."

Vlak voor z'n overlijden gingen Lucio en Maria langs bij de vader van Lucio, die veel mooie verhalen vertelden. Maar Maria werd pas echt overtuigd na een bezoek aan de stad Napels. Heel inspirerend. "Napels is een onwijs mooie stad", zegt Messercola. "Napolitanen zijn mensen met heel veel temperament. Als je je echt vrij wilt voelen, dan moet je beslist een keer naar Napels gaan. Daar denkt niemand aan blauwe enveloppen of aan het stoplicht. Regels bestaan niet. Het is een eigen maatschappij. Die sfeer vind ik geweldig."

Voor de serie gebruikte hij voor een deel echte Napolitaanse acteurs. "Dat was voor mij absolute voorwaarde, anders was het nep geworden." De Italianen woonden vijf maanden in huis bij Lucio in Amsterdam-zuid en doorstonden de grillige Nederlandse temperaturen. "Het was een gekkenhuis. Ze konden hun streken niet afleren."

Het verhaal moest zich afspelen in typisch oer-Hollands stadje, met groen, een dijkje en een kerkje. "Uiteindelijk viel de keuze op Culemborg. We hebben nog wel in Leerdam gekeken, maar daar had je niet zulke mooie pleintjes als in dit stadje aan de Lek. De locatie had iets rauws, iets authentieks. Leerdam is eigenlijk iets te clean, het heeft iets elitairs. Het is eigenlijk niet lelijk genoeg."

La Famiglia -uitgezonden op NPO 1- trok gemiddeld 600 tot 700.000 kijkers, inclusief de herhalingen. Een prachtig resultaat, zegt Messercola. "Maar uiteindelijk niet goed genoeg om uitgezonden te worden op prime time. Toch hadden al binnen twee weken we een vast kijkerspubliek."

Lucio was vooral verrast door de vele positieve reacties op Facebook vanuit Leerdam. "Ik vond het hartverwarmend. Mensen kwamen spontaan met eigen verhalen over ons restaurant. Iedereen die ik tegenkwam, begon erover. Dat had ik helemaal niet verwacht."

Lucio sluit niet uit dat er een tweede seizoen komt van La Famiglia. En wie weet dat er toch een deel van de serie zal worden opgenomen in Leerdam. "Leerdam is eigenlijk heel leuk. Ik heb mooie herinneringen aan het stadje. Als ik er weer een dagje terug ben en ik zie ik de watertoren dan raakt me dat heel erg. Het is een bijzondere plek. Nergens in Nederland vind je eigenlijk zo'n stadje als Leerdam. Ik heb wel eens overwogen om er weer te gaan wonen. Maar dat heeft ook een nadeel. Doordat het zo klein is, is er bijna geen anonimiteit."

De productiemaatschappij van Lucio heeft een kantoor op de eerste verdieping van Endemol Producties in Amsterdam. Er werken zes mensen. Op Tweede Kerstdag start op NPO 3 alweer een nieuwe serie: 'De Vloek van manege Pegasus'. "Aan de ene kant is het prachtig dat ik dit heb bereikt. maar het is ook een grote uitdaging. Je moet keihard werken om overeind te blijven, om de schoorsteen rokende te houden. Elke dag wordt je opnieuw uitgedaagd. Het is voortdurend opboksen tegen de gevestigde orde. Grote productiemaatschappijen als Endemol, Talpa, Eyeworks zijn helemaal niet zo blij met die kleine bedrijfjes. Om in dit vak te overleven moet je een vreselijk lange adem hebben, vindingrijk zijn. Bij elke nieuwe productie moet jezelf opnieuw bewijzen."

Dick Aanen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden