• Mijke Roelfsema verruilt de ADO-vrouwen voor de Boston College Eagles.
• Mijke Roelfsema verruilt de ADO-vrouwen voor de Boston College Eagles. Foto: Peter Looijen

Mijke Roelfsema slaat vleugels uit naar Amerika

Sportt 733 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Mijke Roelfsema gaat een nieuwe uitdaging aan. De 19-jarige Schoonhovense voetbalt en studeert komend seizoen in Amerika, in Boston om precies te zijn.

Een mooi avontuur, erkent de huidige voetbalster van ADO Den Haag. "Ik zocht de juiste combinatie tussen studie en topsport en kwam daarbij in Amerika uit", verklaart ze.

Dat klinkt simpel, maar er moesten de nodige hobbels genomen worden. Daarom nam de Schoonhovense iemand in de hand met kennis van zaken. "Het is een lastig proces, dat kun je niet in je eentje", zegt Mijke.

De eerste stap was het versturen van een filmpje met de voetbalkunsten van de Schoonhovense naar diverse universiteiten in Amerika. Er bleek de nodige belangstelling te zijn, waarbij Mijke de knoop doorhakte in het voordeel van Boston. "De coach van dat team is zelfs nog naar Nederland geweest om kennis met me te maken en ik heb de Universiteit –Boston College- bezocht. Het gevoel was goed."

De vroegere speelster van vv Schoonhoven werd medisch gekeurd, moest voor haar nieuwe opleiding (psychologie, red.) applicaties schrijven en er diende een visum te worden aangevraagd.

Maar de grootste hindernis was wellicht haar vliegangst. "Nou ja, angst is een groot woord. De ene keer gaat het beter dan de andere. Vliegen is bepaald geen hobby van me, maar ik weet dat ik het moet doen om ergens te komen. Ook in Amerika zullen we voor uitwedstrijden regelmatig in het vliegtuig stappen."

Een laatste horde is het behalen van haar VWO-diploma. "Ik doe gespreid examen en heb de basisvakken wiskunde, Engels en Nederlands al gehaald. Nu scheikunde, aardrijkskunde en Frans nog. Ik sta er goed voor, dat moet lukken", is ze vol vertrouwen.

De centrale verdedigster kijkt met veel plezier terug op haar periode bij ADO Den Haag. "Ik ben er als voetballer beter geworden en heb geleerd op eigen benen te staan. Hoogtepunt was het winnen van de beker."

In Amerika hoopt ze een nieuwe stap te zetten. "Het team waarvoor ik ga spelen -de Boston College Eagles- komt uit in de Atlantic Coast Conference, één van de sterkere competities in het NCAA-Vrouwenvoetbal en zeker gelijkwaardig aan de Eredivisie. In Amerika ligt het accent op snelheid en kracht. Op die punten hoop ik winst te boeken."

Dankzij haar scholarship (studietoelage) kan ze zich voluit op haar studie en sport richten. Verder vooruit kijkend hoopt Mijke, die de nationale jeugdselecties doorliep, ooit voor het 'echte Oranje uit te komen. "Alleen wordt dat de komende vier jaar erg lastig. Wellicht daarna, als ik mijn studie heb afgerond en weer terugkeer naar Nederland."

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden