• De polder tussen Krimpen aan de Lek en Krimpen aan den IJssel was eerder in beeld als locatie voor grootschalige woningbouw.
• De polder tussen Krimpen aan de Lek en Krimpen aan den IJssel was eerder in beeld als locatie voor grootschalige woningbouw. Foto: Floris Bakker

Provincie tegen grootschalige woningbouw in Krimpenerwaard

Algemeen 2.489 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De Provincie Zuid-Holland voelt weinig voor grootschalige woningbouw in de Krimpenerwaard. Dat blijkt uit antwoorden van Gedeputeerde Staten op schriftelijke vragen van PvdA-statenlid Leo Mudde.

Mudde stelde de vragen naar aanleiding van het besluit van de gemeente Krimpenerwaard om de lobby voor een oeververbinding tussen Krimpen en Ridderkerk te koppelen aan de bouw van duizenden extra woningen. "Die brug zal een aanzuigende werking hebben en leiden tot meer verkeer in de polder", aldus Mudde. "Het ecologisch belang van de Krimpenerwaard komt daarmee onder druk te staan. Natuur- en milieuorganisaties hebben hierover ook hun zorgen uitgesproken."

Voorstel
Gedeputeerde Staten laten weten dat er samen met de gemeenten Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel een voorstel wordt voorbereid over de toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen in het gebied, inclusief de bereikbaarheid. 'In dit voorstel zullen zowel een nieuwe oeververbinding als het versterken van de bestaande Algeracorridor als opties overwogen worden. Het beleid van de provincie daarbij is niet gericht op grootschalige extra woningbouw in de Krimpenerwaard, maar alleen op bouwen voor eigen behoefte.'

Mudde wijst erop dat het huidige beleid van de provincie Zuid-Holland is gericht op het 'zoveel mogelijk' openhouden van de Krimpenerwaard als onderdeel van het Groene Hart. "De geplande woningbouwopgave van de 3.000 woningen - zoals aangegeven in de woonvisie van de gemeente Krimpenerwaard - is om die reden nog niet goedgekeurd door de provincie. Uitgaande van alleen bouwen voor de eigen inwoners/geen groei zijn er 1.800 woningen nodig. De gemeente streeft in de woonvisie naar een bescheiden groei om vergrijzing tegen te gaan. 200 hectare extra voor woningbouw en circa 7.000 woningen zorgen ervoor dat de beleving van een polder met dorpen onder druk komt te staan. De waarde van de groene long als begrenzing van de stad wordt hierdoor ernstig aangetast."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden