• Peter Breedveld (vierde van links) en Liesbeth Klip (tweede van rechts) samen met een delegatie van bezorgde Lekkerkerkers.
• Peter Breedveld (vierde van links) en Liesbeth Klip (tweede van rechts) samen met een delegatie van bezorgde Lekkerkerkers. Foto: Jan Timmer

'Lekkerkerk ziek van varend ontgassen'

Algemeen 3.517 keer gelezen

LEKKERKERK • "We worden willens en wetens vergiftigd", zeggen Peter Breedveld en Liesbeth Klip, wonend in het tussen Lekkerkerk en Bergambacht gelegen buurtschap Opperduit en spreekbuis namens een grote groep buurtgenoten.

Het duo doelt op de stank die vrij komt bij het ontgassen van binnenvaarttankschepen op de Lek. Daarbij worden, ondanks een provinciaal uitgevaardigd verbod, benzeen en andere zwaar toxische stoffen uitgestoten. "Die zijn, nog buiten het feit dat ze enorm stinken, vanwege hun kankerverwekkende eigenschappen, bewezen schadelijk voor de gezondheid", zegt Klip. "Hier in Lekkerkerk hebben er veel mensen last van, omdat veel binnenvaarttankers op weg naar Rotterdam nog even snel hun ruimen ontgassen voor ze gaan laden", weet Breedveld. "Je ziet het voor je eigen ogen gebeuren, meerdere keren per dag."

Hij haalt zijn telefoon tevoorschijn. Op een videofilmpje is een langzaam varende tanker te zien die stil komt te liggen. "Dat is het moment waarop het ontgassen plaatsvindt. Je hoort staande op de dijk het zoemen van de ventilatoren die zorgen dat er overdruk ontstaat en de gassen het schip verlaten. Niet veel later ruik je de gevolgen ervan en krijg je last van rode ogen, een vieze smaak in je mond en voel je je misselijk. Het is schunnig en onacceptabel dat wij als burgers met deze ziekmakende viezigheid worden geconfronteerd."

Radiostilte
Er is weliswaar een ontgassingsverbod voor de provincie Zuid-Holland, maar dat wordt volgens Breedveld op geen enkele manier gehandhaafd. "Het verantwoordelijk ministerie rept op haar website over het recht van burgers op een veilige leefomgeving en schone lucht. Zulke teksten kun je toch niet serieus nemen? En de gemeente Krimpenerwaard? Die blinkt uit in radiostilte. We hebben maanden geleden een mail gestuurd waarin we melding maakten van de situatie. Het enige wat we daarna hebben vernomen was een bevestiging dat onze mail in goede orde was aangekomen. En dat terwijl veel inwoners van de Krimpenerwaard overlast ervaren van het ontgassen."

Klip hoorde van de brandweer in Lekkerkerk dat inwoners regelmatig bellen om melding te maken van een 'gaslek'. "De brandweer weet dan al precies wat er in werkelijkheid aan de hand is: er heeft weer een ontgassing plaatsgevonden. Het gaat daarbij niet om incidenten, laat dat duidelijk zijn. Het gebeurt regelmatig meerdere keren per dag en elke keer is de stank vreselijk. Die lucht dringt zelfs door tot in je woning. Ramen en deuren sluiten heeft geen zin. Je ademt die troep ook thuis in."

In Nederland is er geen nationaal verbod tegen varend ontgassen. In een aantal provincies, waaronder Zuid-Holland, is het wel verboden, maar handhaving vindt nergens plaats, weet Breedveld. "Wél zijn ze hier erg goed in het doorschuiven van verantwoordelijkheden en het zich verschuilen achter de CDNI-wetgeving waarmee men vanaf 2020 aan de slag wil. En ondertussen gebeurt er niets concreets. De enige oplossing is een landelijk verbod, en wel zo snel mogelijk. De infrastructuur voor het veilig ontgassen met ontgassingsinstallaties komt niet van de grond zolang er geen landelijke wetgeving is."

Melding
Cor den Ouden, secretaris van binnenvaartorganisatie Schuttevaer, hoort het verhaal over ontgassen op de Lek bij Lekkerkerk voor het eerst. "Er was mij niets van bekend. Wat ik weet is dat varend ontgassen is toegestaan in aangewezen gebieden en aan bepaalde criteria moet voldoen. In geval van overtreding en klachten van omwonenden raad ik hen aan om melding te maken bij Rijkswaterstaat. Die kan dan uitzoeken of er een overtreding is gemaakt."

De gemeente Krimpenerwaard laat in een verklaring weten dat er meldingen zijn binnengekomen van inwoners uit Lekkerkerk. Die zijn direct doorgestuurd naar de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH). "De ODMH is belast met toezicht en handhaving op de naleving van het ontgassingsverbod. Wij hebben vernomen dat naar aanleiding van de klachten gesprekken hebben plaatsgevonden met de inwoners, maar dat de meldingen niet hebben geleid tot handhavend optreden."

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden