Katrien Prak van Bessentuin De Rode Mus plukt de laatste blauwe bessen van het seizoen.
Katrien Prak van Bessentuin De Rode Mus plukt de laatste blauwe bessen van het seizoen. Foto: Marijke Verhoef

Fruitoogst extreem vroeg door warmte

Algemeen 1.165 keer gelezen

BERKENWOUDE • Nog nooit eerder is de fruitoogst zo vroeg in de zomer geweest. Bij bessentuin De Rode Mus in Berkenwoude worden deze week al de laatste blauwe bessen geplukt. Drie weken vroeger dan normaal.

"Het is een prachtig fruitjaar. We hadden een droog en warm voorjaar. De bloemen hebben daardoor heel snel vrucht gezet en ieder bloemetje kon ook een bes worden doordat het niet regende. We hebben nog nooit zoveel geplukt en nog nooit zoveel tegelijkertijd. Dat maakt het ook tot een hectisch jaar. Normaal zijn in juni alleen de aalbessen goed. We startten nu al op 20 juni met de pluk van de blauwe bessen. Dat is niet eerder voorgekomen", vertelt Katrien Prak van De Rode Mus. Op hoogtijdagen plukte ze deze zomer vijftig kilo blauwe bessen per dag. Die dagen werken er zo'n zeven mensen in het veld. De aanhoudende droogte gooide bijna roet in het eten, maar met veel extra sproeien kon de oogst veilig worden gesteld.

Smaak
De Rode Mus bestaat sinds 2010. "In die tijd waren er maar weinig mensen die blauwe bessen aten. We hebben het geluk dat de blauwe bes nu populair is geworden en iedereen ze eet", vertelt Katrien. Ze verkoopt bewust zoveel mogelijk aan huis, omdat ze het fruit zo vers mogelijk wil verkopen. "Het draait om smaak. Een verse blauwe bes of aalbes smaakt écht heel anders dan één uit de supermarkt. Mensen kunnen hier proeven en we vertellen het verhaal. Je krijgt meteen de enthousiaste reacties terug, dat is ontzettend leuk en motiverend."

Katrien kweekt verschillende soorten aalbessen, vijf soorten kruisbessen, zwarte bessen, appels en peren. Van de appels en peren wordt sap gemaakt, het kleinfruit wordt los verkocht en sommige bessen verwerkt Katrien in een jam of compote. Doordat het oogstseizoen nu al voorbij is, is de Rode Mus vanaf 11 augustus nog enkel op zaterdag geopend.

Marijke Verhoef

Bladmanager/redacteur special products

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden