• Grote kruising bij Krimpen aan den IJssel.
• Grote kruising bij Krimpen aan den IJssel. Foto: Floris Bakker

Calamiteitenstrook bij kruispunt Krimpen vanwege verzakking

Algemeen 1.654 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • De verzakking van de fundering onder de grote kruising bij Krimpen aan den IJssel is dermate ernstig dat de gemeente een extra rijstrook aanlegt. Dit om te voorkomen dat bij een incident de verkeersdoorstroming stokt.

De 'calamiteitenstrook' komt te liggen aan de zijde van gebouw Sierra Nova. De aanleg gaat ten koste van enkele parkeerplaatsen langs de Rotterdamseweg. "Begin september gaat de schep de grond in", verklaart Marco Oosterwijk. Maandelijkse metingen zijn voor de (oud-)wethouder reden om in actie te komen. "De kruising is gefundeerd met betonnen bakken op palen. Eén van die bakken is duidelijk aan het verzakken waardoor het asfalt scheurt. Het gaat om slechts een paar millimeter per maand, maar de gevolgen zijn groot. Ook voor bakken die er naast liggen. Een incident is niet uit te sluiten."

Draaiboek
Ondanks reparaties is het zakkingsproces niet tot stilstand gekomen. Oosterwijk: "We moeten er nu echt iets aan doen. Alleen blijven meten zou onverantwoord zijn." Er ligt al een draaiboek klaar als zich op de kruising een calamiteit voordoet, "zodat in zo'n geval de communicatie en een goede verkeersafwikkeling zo vlot en goed mogelijk op gang komt."

In 2021 staat de reconstructie van de grote kruising op de planning. Ter voorbereiding van die 'megaklus' combineert de gemeente de aanleg van de calamiteitenstrook met het leggen van nieuwe kabels en leidingen. Kosten: 1,3 miljoen euro. Veel geld, "maar het levert een enorme tijdwinst op. Je hoeft de oude kabels en leidingen onder de kruising straks niet meer op te graven en te verleggen. Want er ligt al een nieuw netwerk, buiten het profiel van de kruising."

Oosterwijk schat dat de werkzaamheden in december worden afgerond. Dat het werk verkeershinder gaat opleveren is onvermijdelijk. "Voor fietsers komt er een omleidingsroute. Ook gaat de de doorsteek tussen Oude Tiendweg en Industrieweg dicht. Dit vanwege allerlei werkzaamheden ter plaatse. Automobilisten moeten gebruik maken van andere wegen om Oud-Krimpen in te komen of te verlaten.

Subsidieaanvraag
Voor de reconstructie van de grote kruising doet de gemeente een subsidieaanvraag bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Oosterwijk rekent op steun. "Deze kruising is in de loop der jaren uitgegroeid tot een regionaal knooppunt. De reconstructie gaat meer dan 11 miljoen euro kosten, een bedrag dat wij niet alleen kunnen ophoesten."

Hij wijst naar nog twee andere 'miljoenenprojecten': aanleg van een verbindingsweg tussen rotonde Carpe Diem en Lekdijk en een ontsluitingsweg richting het nieuwe centrum. "Al deze projecten zijn mede bedoeld om de doorstroming op de Algeracorridor te verbeteren. Iets waar ook onze buurgemeenten van zullen profiteren."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden