• De replica van de Ark van Noach ligt aan de kaden van het voormalige Hollandiaterrein in de Krimpense Stormpolder.
• De replica van de Ark van Noach ligt aan de kaden van het voormalige Hollandiaterrein in de Krimpense Stormpolder. Foto: Floris Bakker

Verwarring over opening Ark van Noach in Krimpen

Algemeen 11.390 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Na ruim twee jaar ligt de replica van de Ark van Noach nog altijd in Krimpen aan den IJssel. Bouwer Johan Huibers wil 'm dolgraag openstellen voor publiek, "maar de gemeente ziet dat niet zitten."

Huibers noemt het een gemiste kans. "Krimpen aan den IJssel is nou niet een dorp waar je snel aan denkt voor een uitje. Als je zo'n attractie voor je deur hebt liggen, maak je daar toch gebruik van?" Diverse malen zocht de evangelist contact met ambtenaren. Hij kreeg te horen dat 'ie een quickscan uit moet laten voeren, om mogelijke belemmeringen in beeld te brengen. Dat weigert hij. "Een dergelijk onderzoek kost me 85.000 euro. En dan is het nog maar de vraag of ik open mag."

Onjuist
Woordvoerder Michiel Groeneveld hoort het verhaal met lichte verbazing aan. Dat de gemeente tegen een openstelling van de ark is, is onjuist. Integendeel. "Wij willen graag dat 'ie open gaat. Met een paar kleine aanpassingen is dat ook mogelijk. Die hoeven echt niet veel te kosten." Hij wijst erop dat bezoekers over privaat terrein moeten, "en dat moet veilig gebeuren. Vandaar dat je een verzoek in moet dienen bij de gemeente, maar een dergelijk verzoek is nooit bij ons ingediend."

Huibers zegt dat de houten ark in prima conditie verkeert. De ruim 120 meter lange museumboot voldoet ook aan alle brandveiligheidseisen. "Toevallig is de sprinklerinstallatie net weer gecontroleerd en goedgekeurd door de brandweer. En ook de lift is in orde. Ik zou bij wijze van spreken vandaag nog open kunnen." Toch ziet hij dat niet snel gebeuren. "Ik heb mijn uiterste best gedaan, maar ben er wel klaar mee. Het is trekken aan een dood paard. Ik ben al aan het kijken of ik elders terecht kan."

Droom
Huibers bouwde de ark nadat hij uit een droom had afgeleid dat God dit wilde. In 2012 ging het schip open voor publiek. Duizenden bezoekers kwamen langs en kregen zo een indruk van hoe de ark uit het bekende Bijbelverhaal er ongeveer uit moet hebben gezien. Aan boord konden bezoekers replica's van allerlei beesten zien en ook enkele levende dieren, zoals konijnen, geiten en wallaby's.

Lange tijd lag de ark in Dordrecht. Vanwege woningbouw moest 'ie daar weg. Er lagen plannen klaar om het vaartuig naar de Braziliaanse stad Rio de Janeiro te verslepen. Huibers hoopte daar tijdens de Olympische Spelen van 2016 grote aantallen mensen op de ark te verwelkomen. Het lukte echter niet om genoeg geld bij elkaar te krijgen voor het transport. Daarop werd 'ie naar Krimpen versleept waar die sindsdien aan de kade van het Hollandia terrein ligt.


Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden