• Patrick Strijbos tussen de schapen (zestig stuks) die hij nu heeft.
• Patrick Strijbos tussen de schapen (zestig stuks) die hij nu heeft. Foto: wijntjesfotografie.nl

'Natuurbeheer met schapen is prima te combineren'

Algemeen 1.172 keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL • Al vier jaar lang probeert Patrick Strijbos een biologische schapenhouderij op te zetten langs de IJsseldijk, maar hij komt geen stap verder.

Tussen de 300 en 400 schapen wil de Ouderkerker houden, voor hun vlees en wol. Al in 2015 kocht hij van zijn schoonvader een lap grond langs de IJsseldijk Noord, om zijn bedrijf op te realiseren. Een prima locatie. "Op deze plek komt geen nieuwe natuur en de percelen komen ook niet onder water te staan", verklaart Strijbos.

Beperkt
Toch blijkt het uiterst lastig om er een bedrijf op te beginnen. Zo rust er op het perceel de bestemming 'voormalige agrarisch' waardoor Strijbos beperkt is in zijn mogelijkheden. Bovendien doet één van de buren moeilijk. "Die wil geen schapenbedrijf naast zijn huis hebben en is een procedure gestart bij de Raad van State."

Dat gebeurde nadat de gemeenteraad Strijbos een voorlopige milieuvergunning verleende voor het houden van 200 schapen. "Pas als de rechter uitspraak doet, weet ik waar ik aan toe ben." Om die reden doet Strijbos voorlopig niets. Sterker nog: hij heeft de grond te koop gezet. "Als er in het voorjaar 201 of meer schapen rondlopen, zal die man al bezwaar maken bij de gemeente. Daar kun je op wachten."

Regie
Hij zoekt nu naar een andere plek langs de IJsseldijk voor zijn schapenbedrijf. Zijn oog is gevallen op de monumentale boerderij aan de Kattendijk 129 in Gouderak. "Daarachter staan een aantal lege stallen die ik prima kan gebruiken. Ik zou bij wijze van spreken morgen al kunnen beginnen." Hij nam contact op met de gemeente Krimpenerwaard. Die verwees hem direct door naar de provincie Zuid-Holland. "Bij hen ligt de regie."

Rob Ligtenberg kan de Ouderkerker weinig bieden. "Er is veel belangstelling voor de natuurgronden, maar we kijken nog hoeveel er beschikbaar komt", verklaart de programmamanager van de stuurgroep Veenweiden Krimpenerwaard. "Ik kan niet iets op de markt zetten wat ik nog niet heb." De oude stallen blijven leeg staan. "De regeling Ruimte voor Ruimte is hier van toepassing", verklaart Ligtenberg. "Die stallen worden gesloopt en de bestemming van de bedrijfswoning (de boerderij) verandert in burgerwoning."

Dat laatste vindt Strijbos onbegrijpelijk. "Boerderijen worden straks voor veel geld worden verkocht aan particulieren. Die knappen ze op of gooien ze plat om op het perceel een nieuwe woning te bouwen. Boeren heb je hier niet meer langs de noordrand van de Krimpenerwaard. Al die natuurgronden worden beheerd door de paar boeren die overblijven in de Krimpenerwaard."

Natuurbeheer
Niet eerlijk, vindt Strijbos. "Nieuwkomers zoals ik hebben geen enkele kans om een bedrijf te beginnen terwijl natuurbeheer met schapen prima is te combineren. De voedingswaarde van het gras op natuurpercelen is relatief laag, maar voldoende voor schapen. Het zal misschien iets langer duren voor ze op gewicht zijn. Voor mij maakt dat niets uit."

Hoewel het veel moeite kost om zijn doel te verwezenlijken, geeft Strijbos niet op. Dat heeft mede te maken met zijn thuissituatie. "Onze zoon van 1 is ernstig gehandicapt en ik wil graag in de buurt zijn om te helpen. Nu is dat niet mogelijk omdat ik als monteur door heel Nederland werk. Bovendien ben ik geboren en getogen in Ouderkerk. Ik wil hier niet weg."

Ligtenberg laat weten wel in contact te komen met Strijbos. "Misschien is hij geholpen als er iemand langskomt om hem nader te informeren."

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Krimpenerwaard: einde aan wonen onder hoogspanningslijnen Nieuws 6 uur geleden
• Luchtfoto met in het midden het IHC-terrein.
Ontwikkelcombinatie DBL presenteert planstudie IHC-terrein Krimpen aan de Lek Nieuws 8 uur geleden
• Eerdere editie van 'Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet'.
Zaterdag 4 mei: 3e editie Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet Nieuws 9 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden