• Dorpsstraat in Gouderak.
• Dorpsstraat in Gouderak.

Woningstichting Gouderak onder verscherpt toezicht

Algemeen 1.061 keer gelezen

GOUDERAK • Woningstichting Gouderak (WSG) is door de Autoriteit woningcorporaties (Aw) onder verscherpt toezicht geplaatst. De autoriteit ziet tekortkomingen in de wijze van besturen en risico's vanuit het zorgvastgoed dat de stichting bezit.  

De tekortkomingen kwamen eind november 2016 al aan het licht tijdens een inspectie. Het oordeel van de visitatiecommissie was snoeihard. WSG scoort onvoldoendes op de onderdelen intern toezicht (4,0), doelmatigheid (4,0), besturing (5,0), invloed op beleid (5,0), relatie en communicatie (5,5) en externe legitimering en verantwoording (5,5), zo schrijft de commissie in een brief. Daarin gaat men eveneens in op de stroeve relatie die de corporatie heeft met belangrijke stakeholders zoals de gemeente Krimpenerwaard, lokale partijen en huurders.

Nevenactiviteiten
Ook de nevenactiviteiten van directeur-bestuurder Karel van Berk worden aangestipt. De Aw stemde daarmee in, mits de Raad van Commissarissen erop toeziet dat deze nevenactiviteiten 'niet onverenigbaar zijn' met de belangen van de corporatie. "De Aw heeft niet het vertrouwen gekregen dat de Raad van Commissarissen dit toezicht toereikend invult. In het jaarverslag van 2015 is aangegeven dat de bestuurder in zijn netwerk relaties heeft die raken aan Woningstichting Gouderak alsook aan zijn eigen bedrijf."

WSG, dat zo'n 340 woningen en wat zorgvastgoed (Herbergier en Thomashuis) in het bestand heeft, werkt aan een herstelplan. Er is een extern adviseur gevraagd om ondersteuning te bieden. Het plan moet uiterlijk 1 juni 2017 worden ingediend bij de Aw. Als de stichting dat niet doet volgt 'een passende sanctie'. De stichting zegt in een verklaring op de eigen website dat huurders, leveranciers en andere relaties op geen enkele wijze nadeel zullen ondervinden van de ontstane situatie.

Achterhaald
Directeur-bestuurder Karel van Berk noemt het rapport achterhaald. "Het gaat over de periode 2012-2015. Sindsdien is er al het nodige veranderd binnen onze organisatie." De cijfers waren bij hem ook al bekend. "Die stonden in het concept dat in november vorig jaar is verschenen. Erg verrast ben ik dus niet."

WSG scoort met name op administratief vlak slecht. Daar is volgens Van Berk wel een verklaring voor. "We zijn een kleine organisatie en steken onze tijd liever in het tevreden stellen van huurders dan in het afvinken van vakjes. Ik begrijp best wel dat we met allerlei wet- en regelgeving te maken hebben. Daarom doen we ons best doen om aan de gestelde eisen te voldoen."

Dat hij ook persoonlijk wordt genoemd in het rapport vindt Van Berk vervelend. "Ik koop graag lokaal spullen in, want dat is goed voor deze kleine gemeenschap. Daar word ik zelf echt niet beter van. Het zou cru zijn om die verbindingen abrupt door te snijden."    

PvdA-fractievoorzitter Marije Willems heeft inmiddels vragen over de situatie gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Zij wil weten of het college zich herkent in de conclusie van de Aw dat gemeente en WSG een moeizame relatie hebben. Ook vraagt zij of het college al in overleg is met de WSG over verbeteringen en zo niet, of het dan bereid is daarvoor snel het initiatief te nemen.

  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden