Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• Lida van der Vlist met haar boek 'Familiar Faces'.</p>

• Lida van der Vlist met haar boek 'Familiar Faces'.

(Foto: wijntjesfotografie.nl)

Lida van der Vlist rondt kunstproject ‘Familiar Faces’ af met boek

  •   keer gelezen

SCHOONHOVEN • Lida van der Vlist geeft objecten een nieuw leven. De Schoonhovense kunstenares creëerde van afgedankte materialen een serie van 101 gezichten, die zij samenbracht in het familiealbum Familiar Faces.


In versleten borstels, kapotte handvatten, reclamemateriaal, incomplete spelletjes, maar ook stukjes hout ziet Lida schakels, die samen een kunstwerk kunnen vormen. Enkele jaren geleden bracht ze alle verzamelde materialen bijeen op een grote tafel in haar atelier. 

“Dan begint een proces van zoeken, schuiven en veranderen,” vertelt Lida enthousiast. “Op de voorzijde van het boek staat een gezicht, dat bestaat uit een mondharmonica, een handvat, een leren label van een tas, knopen en twee stukjes hout. De basis is een houten ondergrond.”

Fotoboek
Boo van der Vlist zag haar moeders project steeds meer gestalte krijgen en stelde een fotoboek samen, dat onder de aandacht van uitgeverijen werd gebracht. Uitgeverij Komma uit Lochem was enthousiast en stelde voor een boek in een oplage van 500 stuks te drukken en een Special Edition uit te brengen. Lida maakte daarvoor 40 nieuwe gezichten, die met het boek in een speciale verzamelbox op de markt komen.

Gevraagd naar de kans op bredere bekendheid als kunstenaar: ”Nou, dat zal niet meevallen. Na het afronden van mijn kunstopleiding aan de Willem de Kooning Academy heb ik geëxposeerd met tekeningen, schilderijen en grafiek. Ik werkte parttime als stewardess. Met de komst van onze kinderen ontbrak het me toen aan tijd om van het kunstenaarschap mijn werk te maken. Ik ben me wel blijven ontwikkelen, want de ambitie om kunst te maken is nooit verdwenen.” 

Meneer Klip
Voor haar kunstproject Familiar Faces kreeg Lida van haar familie en kennissen oude materialen. Zo ook van ‘meneer Klip’, een bekende Schoonhovenaar. “Mijn creaties geef ik namen en een identiteit. Een ‘Meneer Klip’ ontbreekt dus niet in de collectie. Van een doos met een deksel als basis maakte ik Marten en Oopjen, naar de huwelijksschilderijen van Rembrandt, die net als de schilderijen nooit gesplitst mogen worden geëxposeerd.”

Leuk is dat haar familiar faces ook aanslaan bij kinderen. Lida: “Zij lachen om de grappige gezichten en namen als Lolly, Janneman en Floppie. Dat plezier wil ik graag met iedereen delen. Belangstellenden kunnen op afspraak een kijkje komen nemen in mijn expositieruimte, die gevestigd is in onze woning aan de Nes 22.” 

Het kunstboek Familiar Faces, ISBN: 978-90-831429-1-3 /NUR:646, is te koop bij de plaatselijke boekhandel, bol.com en bij uitgeverij Komma. Voor meer informatie hierover en over andere kunstprojecten: www.lidavandervlist.com

Wim Kroone

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten