Afbeelding
Foto: Wijntjes Fotografie

Fotopanelen herinneren aan grote brand Bergambacht (1921)

Algemeen 1.657 keer gelezen

BERGAMBACHT • Aan de Meent in Bergambacht is vrijdagmiddag het eerste grote fotopaneel onthuld, dat herinnert aan de grote brand van Bergambacht (1921). 

Roel Botter, mede-initiatiefnemer en secretaris van de Historische Vereniging Bergambacht, nam samen met burgemeester Roel Cazemier de officiële handeling op zich. 

Dakloos
De overige fotopanelen - met uitleg- staan in het dorp op verschillende plekken die op 3 oktober 1921 werden getroffen door de brand. In totaal gingen op maandag 3 oktober 1921 15 huizen in vlammen op, waardoor 21 gezinnen dakloos werden. Als door een wonder vielen er die dag geen doden en gewonden.

Roel Botter heeft ook een boekje samengesteld met oude foto’s en het hele verhaal achter de brand. Het is te koop bij de plaatselijke boekhandel. 

Herdenken 100 jaar 
Zaterdag 9 oktober staat geheel in het teken van wat in de volksmond de Grote Brand van Bergambacht is gaan heten. Gemeente Krimpenerwaard, Brandweer Bergambacht, de Historische Verenging Bergambacht en de Winkelhof trekken hierin samen op.

Om 11.00 en 13.30 uur rijdt een grote stoet historische brandweerwagens door Bergambacht. Tussendoor zijn ze te bewonderen op het Marktplein/Pleinstraat. 

Lespakket
Brandweer Bergambacht heeft, samen met de Veiligheidsregio Hollands Midden, een lespakket samengesteld voor de basisscholen. De lessen worden gegeven door vrijwilligers van Brandweer Bergambacht.

Via de scholen doen kinderen mee aan het maken van grote spandoeken. Voor de jongere kinderen is er een kleurwedstrijd. De kleurplaten kunnen 9 oktober ingeleverd worden bij de kraam op het Nederburghplein. 

De Winkelhof organiseert deze dag een fotopuzzel-wandeling langs de fotopanelen. Als beloning krijgen deelnemers aan het eind een kopje koffie op het Nederburghplein.

De Historische Vereniging toont in de bibliotheek een foto-overzicht en oude krantenberichten en documenten. 

Ontstaan van de brand 
Het treintje dat van Schoonhoven via Bergambacht naar Gouda reed, stopte die morgen rond half tien bij station Bergambacht. Het was helder weer en al lange tijd erg droog. De wind waaide stormachtig uit het zuidwesten. Vonken uit de schoorsteen van het ‘puffertje,’ zoals de locomotief ook wel werd genoemd, kwamen op het dak van een schuur van boer Buijssen terecht.

De boerderij van Buijssen stond aan wat nu de Parallelweg is, ter hoogte van het eind van de westelijke bebouwing. De rest is te zien op de fotopanelen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden