Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Alje Bosma met zijn &#39;bakfiets vol verhalen&#39;.</p>

• Alje Bosma met zijn 'bakfiets vol verhalen'.

(Foto: Dirk Molenaar)

Alje Bosma op pad met een ‘Bakfiets vol verhalen’

  •   keer gelezen

SCHOONHOVEN Regelmatig fietst Alje Bosma (64) rond op z’n zwarte bakfiets. Komend weekend is hij op diverse plaatsen in de regio te vinden. Zijn ‘bakfiets vol verhalen’ wil hij zoveel mogelijk aanvullen met nieuwe, interessante vertellingen over de regio langs de Lek.


Tekstschrijver, troubadour en theatermaker, zo presenteert de enigszins bijzondere Bosma zich op social media. Dagelijks is hij daarop actief met vooral korte, krachtige verhalen waarin hij mijmert en zijn gedachten laat gaan over uiteenlopende onderwerpen. 

“Ik ben altijd docent geweest in grote steden als Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Gestart als onderwijsvernieuwer, later associeerde ik mezelf als onderwijsvernieler”. 

Bosma legt uit dat hij hiermee bedoelt dat je zaken alleen kunt veranderen als je de fundamenten wijzigt. “Nog altijd merk ik dat ik een pedagoog ben; ik wil altijd kennis overbrengen.” 

Voorbeeld hiervan is zijn eerder dit jaar verschenen boek ‘De Waslijn’, over zijn waargebeurde verhaal van een doorlopen depressie. Binnenkort volgt er een theaterproductie hierover, die allereerst wordt opgevoerd in het Schoonhovense Artotheater. Daarna volgt presentatie in onder andere GGZ-instellingen. Bosma: “Hiermee willen we mensen bemoedigen en een verbetering brengen in de geestelijke gezondheidszorg.”

Doos van Pandora
De bakfiets is een ander project van de energieke Bosma. Zo’n dertig jaar geleden kwam hij in de Krimpenerwaard wonen, maar de meeste tijd hier heeft hij, zoals hij het zelf noemt, ‘geslapen’: “Twee jaar geleden begon ik met schrijven en ben vanaf dat moment de regio gaan ontdekken. Dit gebied heeft een rijke geschiedenis en talloze verhalen.”

Het idee ontleende hij aan kunstenares Marjanne Alderliesten uit Vlaardingen. Haar droom was om met een bakfiets de wereld in te trekken. Door veranderde omstandigheden werd de droom geen werkelijkheid. De bakfiets stond te verstoffen in een hoek. 

“Toen heb ik ‘m gekocht met de gedachte om er iets mee te gaan doen. Het is nu mijn zwarte doos van Pandora. Als je de bak opendoet, dan vliegen alle zonden en deugden eruit. Wat overblijft is de hoop.”

Rijdend theater
Dit weekend, tijdens de Open Monumentendagen, voegde Bosma de daad bij het woord. 

Twee dagen was hij met zijn bakfiets te vinden op diverse plaatsen in het stadscentrum. De gesprekken waren ontspannen, verhelderend, soms intiem en diepgaand. Met zijn prettige, donkerbruine stemgeluid was het aangenaam luisteren voor de toehoorders. 

Zo vertelde hij over kaasmaakster Anna van Gouda en drie generaties kaas maken, maar ook de liefde voor het leven werd benoemd en de belangrijke datum 11 september (9/11). 

De heftige regen zaterdagmiddag dwong hem enige tijd naar binnen te gaan. Maar ook daar werden contacten gelegd. Zo kwam hij in gesprek met dijkbewoners uit Lekkerkerk, die hem op een later moment meer kunnen vertellen over de omgeving. 

“Dit weekend heeft mij ontzettend goed gedaan en veel fijne contacten opgeleverd. Dit krijgt zeker een vervolg.”

Dirk Molenaar

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten