Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>•Spuiten met het AstraZeneca vaccin in de vaccinatielocatie De Ark.</p>

•Spuiten met het AstraZeneca vaccin in de vaccinatielocatie De Ark.

(Foto: Floris Bakker)

Eerste vaccinaties gezet in De Ark in Krimpen aan den IJssel

  •   keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Vaccinatielocatie De Ark in Krimpen aan den IJssel was al een paar weken klaar, maar al die tijd moest men wachten op voldoende injecties die bescherming bieden tegen het coronavirus. Woensdag kon er dan eindelijk worden geprikt. 


Wethouder Hugo van der Wal (volksgezondheid) zag hoe ‘s morgens vroeg de eerste vaccinatie werd gezet. Een keerpunt noemt hij het. “Dit is toch een eerste stap op de weg terug naar het oude normaal.” Hij merkt dat mensen hunkeren naar verlichting, “want iedereen is ‘coronamoe’. Dit biedt perspectief.”

Bestelling
Het waren de Krimpense huisartsen en hun assistenten die, met hulp van de apothekersassistenten, woensdag en donderdag de vaccinaties toedienden. “Eind maart kregen we bericht dat we vaccins konden bestellen”, vertelt praktijkmanager huisartsenzorg Marianne Benders. “Je hebt dan anderhalve dag om een gezamenlijke bestelling te plaatsen. Dat vereist overleg tussen de praktijken. Zodra de bestelling is geplaatst, is bekend wanneer de vaccins worden geleverd en kunnen de uitnodigingen de deur uit.”

Zo’n 800 mensen ontvingen een vaccinatie-uitnodiging en het lijkt er deze ochtend op dat de meeste Krimpenaren daar gehoor aan geven. De drie beschikbare priklijnen in de kerkzaal zitten vol. Achterin de zaal staan stoelen klaar voor de mensen die net een prik hebben gehad. Benders: “Deze mensen houden we na de prik 15 minuten in de gaten, zodat we eventuele allergische reacties direct kunnen behandelen als die zich voordoen.”

Na het besluit om tijdelijk te stoppen met het toedienen van het AstraZeneca-vaccin aan 60-minners, moesten tientallen prikafspraken telefonisch worden afgezegd. Dat niet iedereen er gerust op is, merken ze ook in De Ark. De huisartsen krijgen volgens Benders veel vragen over het vaccin. “Veel mensen willen weten of het wel veilig is. Daarnaast is er ook een groep die juist opgelucht is dat ze eindelijk kunnen worden gevaccineerd.” 

Ondanks alle perikelen rond het AstraZeneca-vaccin zijn de huisartsen tevreden over het opkomstpercentage dat rond de 65 procent ligt.

Werkdruk
Zorgen zijn er ook, vooral over de oplopende werkdruk. Iets waar de Landelijke Huisartsen Vereniging ook al aandacht voor heeft gevraagd. Benders: “De huisartsen combineren al meer dan een jaar de reguliere huisartsenzorg met de vaak intensieve zorg voor coronapatiënten. Hierbij komt ook nog de organisatie van de vaccinaties dat iedere keer moet worden aangepast aan de wijzigingen van de vaccinatiestrategie. Maar de huisartsen zien uiteraard de noodzaak en pakken de organisatie met enthousiasme op, zodat uiteindelijk zoveel mogelijk mensen beschermd zijn.”

Wanneer de volgende prikronde is, is (nog) niet bekend. Van 12 tot en met 30 april op maandag tot en met vrijdag doet De Ark dienst als corona testlocatie voor de GGD. “Als we in deze periode eventueel kunnen gaan vaccineren op deze locatie, zal dat alleen op een zaterdag zijn. Eerst moet de locatie compleet worden schoongemaakt, zodat we op een veilige manier onze patiënten in De Ark kunnen vaccineren.”

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier