Serie Netvlist op RTV Krimpenerwaard
Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; De speciale tractor die de drainage aanlegt. &nbsp;</p>

• De speciale tractor die de drainage aanlegt.  

(Foto: Floris Bakker)

Serie Netvlist op RTV Krimpenerwaard

  •   keer gelezen

VLIST • Op RTV Krimpenerwaard is op donderdag 7 januari de eerste uitzending te zien van de serie Netvlist. 


In deze serie, gemaakt door Alma filmproducties, is te zien hoe 21 boeren in Vlist middels onderwaterdrainage proberen de bodemdaling af te remmen. De aanleg van het waterinfiltratiesysteem op ruim 350 hectare ging in november vorig jaar van start.

Klimaatslim boeren
Volgens Alex Mastwijk van Alma filmproducties gaat het om een bijzonder project over klimaatslim boeren. “De landbouw wil laten zien hoe bodemdaling en CO2-uitstoot in het veenweidegebied kunnen worden verminderd en waterkwaliteit en biodiversiteit tegelijkertijd kunnen worden verbeterd. Wat in Vlist gebeurt is uniek. Als het project slaagt, is het van toepassing in alle veenweidegebieden in Nederland.”

In de eerste uitzending worden deelnemers aan het project en de betrokkenen aan het publiek voorgesteld. Het is een groep mensen, variërend van melkveehouders en betrokken burgers tot politici als wethouder Jan Vente en gedeputeerde Adri Bom-Lemstra van de provincie Zuid-Holland. “Maar we besteden bijvoorbeeld ook aandacht aan De Vries uit Stolwijk, het grondverzetbedrijf dat het waterinfiltratiesysteem aanlegt en daarvoor een tractor om liet ombouwen.” 

Drone
De serie bestaat uit zes afleveringen van telkens twintig minuten lang. Mastwijk gebruikte, naast de gewone camera, ook een drone, om van bovenaf te filmen. “Ik ben echt heel tevreden over het resultaat en kan iedereen aanraden om Netvlist te bekijken. Dat komt mede door Els van Westrienen die het project het met haar bedrijf WhatEls heel professioneel heeft aangepakt. Dat is heel prettig werken voor een filmmaker.”

Hieronder de trailer van Netvlist.


Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier