Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Jan Muijlwijk op zijn zelfgebouwde motorfiets tijdens de TT races in 1954. Koen is het het jongetje in korte broek.
• Jan Muijlwijk op zijn zelfgebouwde motorfiets tijdens de TT races in 1954. Koen is het het jongetje in korte broek. (Privéfoto)

Zondag 8 september: historische motorraces op Zevender

  •   keer gelezen

SCHOONHOVEN • Bedrijventerrein Zevender wordt omgetoverd tot racecircuit. Zo'n 150 coureurs zullen op zondag 8 september met oude racemotoren hun rondjes rijden over het 1.500 meter lange parcours.


Initiatiefnemer is Koen Muijlwijk. De Schoonhovenaar is behalve liefhebber van oude racemotoren al jarenlang voorzitter van de Historische Motorsport Vereniging. "Deze vereniging organiseert diverse demonstratieraces door het hele land en ik liep al een tijdje met het idee rond om er eentje in mijn woonomgeving te organiseren. Nadat een initiatief hiertoe in Groot-Ammers niet van de grond kwam, viel mijn oog op bedrijventerrein Zevender. Dat leent zich er prima voor."

Bokalen
De gemeente Krimpenerwaard bleek bereid de benodigde vergunningen te verstrekken en wat ook meehielp was dat enkele oud-leerlingen van Koen Muijlwijk, die voor zijn pensionering docent werktuigbouwkunde aan de MTS In Gouda was, inmiddels een eigen bedrijf hebben op het Schoonhovense bedrijventerrein. Dat was een welkome ingang.

Een contente Muijlwijk: "Zevender als geheel is hoofdsponsor van het evenement, zowel financieel als in natura. Zo zijn er bijvoorbeeld prachtige bokalen voor de winnaars gemaakt, in de vorm van de Veerpoort. Ik ben er blij mee, want het kost veel geld om dit evenement te organiseren. Helemaal als je de entree voor bezoekers gratis wilt houden."

Rennerskwartier
En zo kan Schoonhoven en (wijde) omgeving op zondag 8 september genieten van een keur aan gemotoriseerde paradepaardjes uit lang vervlogen tijden. Muijlwijk: "Aan de start verschijnen historische en klassieke race- en sportmotoren in de klassen 50cc t/m 500cc, als ook zijspannen. Er worden ongeveer 150 deelnemers verwacht, van wie de eersten al op zaterdag voor de races zullen arriveren. Zij zoeken met hun caravan of camper een plekje in het rennerskwartier op het bedrijventerrein."

Na de verkenning van de baan -zondag om 11.15 uur- is vanaf 12.45 uur de officiële opening, gevolgd door een defilé van alle motoren. Van 13.00 tot circa 17.00 uur vinden de wedstrijden plaats. "Het zijn overigens geen races, maar demonstratieritten", haast Muijlwijk zich te zeggen. "Er zal beslist een respectabele snelheid worden gehaald, maar de ritten geven vooral een beeld van hoe wegraces met deze motoren er vroeger uitzagen. De winnaars per klasse worden geselecteerd op regelmatigheid. Ofwel, degene die over twee manches het kleinste verschil in tijd heeft wordt de winnaar."

TT Assen
Muijlwijk zou het liefst zelf meedoen, maar vanwege recente gezondheidsproblemen en het feit dat hij die dag het eerste aanspreekpunt is vanuit de organisatie twijfelt hij nog. "Ik rijd sowieso met het defilé mee", zegt hij zelfverzekerd.

Bijzonder is dat dat zal gebeuren op een motor, die zijn vader Jan destijds zelf fabriceerde. "De hele motorfiets, inclusief motorblok, bouwde hij zelf", aldus de Schoonhovenaar, die het unieke exemplaar -met als logo de letters MW, van Muijlwijk dus- in de schuur heeft staan. "Mijn vader reed van 1948 t/m 1958 in de klasse 125cc races door het hele land. Ook op beroemde circuits als Zandvoort en Assen kwam hij in actie. Hij was een bekende rijder, ook al reed hij bijna nooit prijs. Dat kon ook niet, want het podium was voor de -internationale- broodrijders, ofwel de professionals. Mijn vader was een goede amateur."

Koen Muijwijk (1941), die als klein jongetje in 1948 zijn vader voor het eerst in actie zag tijdens de destijds zeer bekende internationale motorrace op het circuit van Tubbergen, was gelijk verkocht. "Er stonden destijds duizenden mensen langs de kant; het was één groot spektakel."

Hoewel Koen Muijlwijk zelf ook enkele wedstrijden reed, had zijn vader liever niet dat hij in zijn voetsporen trad. "Hij vond dat ik een maatschappelijke carrière moest nastreven. 'Straks breek je je poot nog bij een valpartij', zei hij op zijn Rotterdams."

Dat het virus in het bloed zit, blijkt uit het feit dat twee zonen van Koen Muijlwijk ook graag hun rondjes rijden op historische racemotoren. "De oudste komt ook in Schoonhoven in actie, de jongste vanwege een val met de racefiets helaas niet."

Meer informatie: http://www.hmv-nederland.com

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier