Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Boa-logo.
• Boa-logo.

Boa’s Krimpenerwaard gaan ‘on tour’

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Om de taken van de Buitengewoon OpsporingsAmbtenaren (BOA's) uit te leggen aan een breder publiek, geven de ordehandhavers presentaties aan inwoners van de Krimpenerwaard.


Het concept 'Boa's on Tour' is volgens de gemeente Krimpenerwaard een effectieve manier om de bekendheid van de opsporingsambtenaren te vergroten. De Boa's hebben inmiddels sessies gehouden bij de Stichting Welzijn & Ondersteuning Bergambacht en bij senioren in Haastrecht, Stolwijk en Vlist. Daarnaast waren ze tijdens enkele contactavonden aanwezig om te vertellen wat een Boa kan betekenen bij problemen rond de woning of in de wijk. Deze voorlichting wordt dit jaar voortgezet.

Op deze wijze willen de Boa's hun rol in de gemeenschap versterken en moeten inwoners de handhavers steeds vaker weten te vinden om klachten door te geven. Dit blijkt inmiddels al uit het aantal meldingen, processen-verbaal en waarschuwingen. Het gaat dan vooral om burenruzies en ergernis over loslopende honden. Er is vaker onenigheid tussen bewoners over vuurkorven, barbecues of rommel in de tuin.

Het huidige aantal Boa's is echter ontoereikend om alle knelpunten op te pakken. Daarom wordt de formatie met één medewerker uitgebreid. De gemeente Krimpenerwaard maakt sinds 1 januari dit jaar geen gebruik meer van een detacheringsbureau, maar neemt de drie opsporingsambtenaren fulltime in dienst. Volgens burgemeester Roel Cazemier, belast met de portefeuille veiligheid en openbare orde, gaat van een 'zichtbare Boa' een preventieve werking uit.

In de rapportage over het afgelopen jaar stelt hij dat er veel capaciteit wordt gestoken in het afhandelen van meldingen, waardoor de inzet op projecten of toezichthoudende surveillance in de kernen werd beperkt. Uitbreiding is noodzakelijk.

"Het gemeentelijk handhavingsteam, dat vooral bezig is om klachten te behandelen en ergernissen bij burgers weg te nemen, krijgt het drukker door wettelijke controle op illegale handel in goederen en het uitgaansleven. Ze zullen vaker in de avonduren en in de weekenden worden ingezet. Een extern bureau is bezig om alle taken en werkzaamheden van de Boa's in kaart te brengen. Aan de hand van een prioriteitenlijst worden hun uren gekoppeld aan evenementen en controles."

Pieter van der Laan

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten