• Lopik trekt vooral fietsers, die komen voor de rust en ruimte.
• Lopik trekt vooral fietsers, die komen voor de rust en ruimte. Foto: Robert van der Hek

Recreatie en toerisme: ‘Centrale ligging Lopik is groot voordeel’

Algemeen 712 keer gelezen

LOPIK • Politiek Lopik mist concrete doelen in het beleidsplan Recreatie en Toerisme. Volgens wethouder Gerrit Spelt is dat een stap te vroeg en moet er eerst beleid worden vastgesteld.

Op welke doelgroep richt Lopik zich op het gebied van recreatie en toerisme? Jongeren, ouderen, gezinnen? En waarom sluiten we ons niet gewoon aan bij het Groene Hart in plaats van zelf het wiel uit te vinden?", vroeg Jan Willem Benschop zich namens de SGP-fractie af.

De PvdA-fractie miste bij monde van Ron van den Berg een link naar de aanpak van recreatiegebied Salmsteke en vroeg zich af waar de wandelaars die Lopik wil aantrekken straks hun auto moeten parkeren. Dick van den Broek (CU) vond het beleidsplan, net als enkele andere fracties, te abstract en miste concrete doelstellingen. "Zoals in 20125 willen we 'zoveel kilometer' fietspad erbij."

Wethouder Gerrit Spelt sprak van het kip en het ei-verhaal. "Eerst moeten we beleid maken, voordat we tot de aanpak en uitvoering komen. Dat geldt ook voor Salmsteke en het platform Lopik NatuurLek, die straks wel gekoppeld worden aan dit plan."

Fietsers
Lopik trekt vooral fietsers en (in mindere mate) wandelaars, kanoërs en waterrecreanten aan, meldt het beleidsplan: 'Grote toeristische trekkers ontbreken en het aantal toeristisch-recreatieve bedrijven is beperkt, als ook  horecabedrijven die zich op toeristen richten'.

Toch zijn er zeker kansen: 'Zakelijke gebruikers, groepen/families met (klein-)kinderen en camperaars zijn financieel interessante doelgroepen die het seizoen verbreden. Daarvoor zijn niet altijd grote investeringen nodig. Het bestemmingsplan buitengebied biedt (voormalige) agrariërs diverse mogelijkheden voor het ontwikkelen van nevenactiviteiten, zoals camperplaatsen en boerenlandwinkels. Dagrecreatiebedrijven en groepsaccommodaties springen in op de groeiende vraag naar all-in-one concepten op het gebied van trouwen, feesten, vergaderen, wellness, indoor speelactiviteiten voor kinderen enz. Bezoekers zijn bereid om hiervoor te reizen, een goede ontsluiting en parkeergelegenheid zijn dan wel belangrijk. De centrale ligging van Lopik is een groot voordeel'.

Er worden enkele speerpunten genoemd om recreatie en toerisme binnen de gemeentegrenzen op een hoger niveau te krijgen: het stimuleren van nieuwe en kleinschalige recreatievoorzieningen; het verbeteren van het recreatienetwerk en een betere promotie van het gebied; verbinding leggen tussen recreatie/toerisme en cultureel erfgoed; versterken van het fiets- en wandelroutenetwerk; versterken van het merk 'Groene Hart' en een betere samenwerking met omliggende gemeenten.

'Niets doen is geen optie als we daadwerkelijk aan de slag willen met recreatie en toerisme. Ontwikkelingen komen pas goed op gang als de gemeente de eerste stap zet. Voor ondernemers is dat soms wennen. Druk met de bezigheden van het bedrijf, ervaren zij een gemeente meer als een belemmerende factor dan als initiatiefnemer. Het is aan de gemeente Lopik om te laten zien dat het ook anders kan', luidt de conclusie.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden