Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: Stockfoto

Man uit Berkenwoude vast voor grootschalige WhatsApp-fraude

  •   keer gelezen   112

BERKENWOUDE • Een 23-jarige man uit Berkenwoude is maandag opgepakt vanwege WhatsApp-fraude. Ook een 20-jarige man uit Capelle aan den IJssel en een 18-jarige Rotterdammer zitten vast. De mannen worden ervan verdacht een groot aantal mensen voor geld te hebben opgelicht met minimaal tien telefoons en verschillende simkaarten.


De zaak kwam aan het rollen toen in een hotelkamer een mobiele telefoon werd gevonden. Een blik in die telefoon maakte duidelijk dat met het toestel WhatsApp-fraude was gepleegd. Ook lag er een vuurwapen op de hotelkamer. Daarna begon een groot onderzoek waarvoor eind oktober een eerste verdachte werd aangehouden: een 20-jarige man uit Capelle aan den IJssel. Begin december werd een tweede verdachte opgepakt, een 18-jarige Rotterdammer. 

Vast
Afgelopen maandag werd de derde verdachte aangehouden, een 23-jarige man uit Berkenwoude. De Capellenaar en Rotterdammer zitten sinds hun aanhouding vast. De derde verdachte is woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft besloten dat de verdachte veertien dagen langer vast blijft zitten.

Ze worden ervan verdacht via WhatsApp allerlei berichten te hebben verstuurd Waarin ze melden dat een vriend, familielid of andere bekende dringend financiële hulp nodig heeft. Alleen al in oktober wisten de mannen zo minimaal 45.000 euro van veelal oudere mensen af te troggelen. De slachtoffers werden meestal benaderd uit naam van hun kinderen. “Dankzij informatie die ze op internet vonden, beschikten zij over alle namen en feitjes om geloofwaardig over te komen”, licht de rechercheur toe. 

Veel slachtoffers wisten zelf niet dat zij met zo veel gegevens op internet te vinden waren. “Eén mevrouw hadden ze gevonden omdat zij de op een personeelslijst van een kinderboerderij stond die in zijn geheel op internet stond. Met adressen en telefoonnummer.” Personeelslijsten, lijsten met leden van lokale sportverenigingen blijken bronnen van informatie voor oplichters. “Maar ze kochten ook van die marketingbellijsten van bedrijven op.”

De politie vermoedt dat de 45.000 euro die de mannen in een maand tijd wisten binnen te halen slechts het topje van de ijsberg is. “Maar het allerbelangrijkste is dat ze nu aangehouden zijn en geen nieuwe mensen meer kunnen oplichten”, verklaart de politie.

Checken, checken, checken
Daarmee is het gevaar van WhatsApp fraude niet geweken. Het is een landelijk fenomeen dat sinds corona alleen nog maar verder is toegenomen. “De meest effectieve bestrijding is voorlichting. Het liefst zou ik elke avond op tv van die spotjes willen laten uitzenden om mensen te waarschuwen”, zegt de rechercheur. “Mensen er zo vaak mee bestoken, dat wanneer er via WhatsApp om geld wordt gevraagd, meteen alle alarmbellen af gaan. Zodat niemand meer zomaar geld overmaakt, maar altijd eerst even warm contact zoekt met de vragende persoon. Zorg dat je iemand live spreekt en vraag of het klopt. Checken, checken, checken. Dat zou ik iedereen op het hart willen drukken.”

Meer informatie over WhatsApp-fraude is te vinden op deze website van de politie.


Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier