• Brandweerlieden bij de lekkende tankwagen, het waterscherm wordt aangelegd.
• Brandweerlieden bij de lekkende tankwagen, het waterscherm wordt aangelegd. Foto: Peter Stam

Bedrijf 'stankincident' Alblasserdam moet extra waarborg inbouwen om herhaling te voorkomen

Algemeen 341 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Het Alblasserdamse bedrijf waar zaterdag het stankincident plaatsvond, moet een extra waarborg inbouwen bij het verwarmen van de tanks om herhaling te voorkomen.

Dat meldde burgemeester Jaap Paans dinsdagavond tijdens de commissievergadering. "We willen zo het risico op nog zo'n incident tot een minimum beperken. De Omgevingsdienst controleert dit."

De burgemeester blikte kort terug op het incident dat een landelijke impact had. Hij stelde dat de stank de komende weken/maanden nog kan 'opduiken'. Uit het weggespoelde bluswater kan het gas weer vrijkomen en vanuit het riool naar buiten komen. "Maar dat levert geen gevaar voor de volksgezondheid op."

Bewonersavond
De maandagavond gehouden bewonersavond in Landvast was door de Alblasserdammers volgens de burgemeester op prijs gesteld. "Het was van betekenis en waardevol. Veel bewoners toonden hun waardering voor de ruimhartige informatie die ze kregen. Natuurlijk, er leven nog veel vragen. Die gaan we zoveel mogelijk de komende tijd beantwoorden."

Tijdens de avond klonk de nodige kritiek over de communicatie rond het incident. Daar deed Paans niets aan af, maar wel plaatste hij een kanttekening. "Er is wel degelijk veel gecommuniceerd. De site van de Veiligheidsregio is bijvoorbeeld 120.000 keer bekeken en ook via Twitter werd de berichtgeving intensief gevolgd."

Onderzoek
De komende tijd worden diverse onderzoeken en evaluaties uitgevoerd. "Ten eerste voert de Omgevingsdienst een onderzoek uit. Dat is standaard na zo'n incident. De Inspectie Leefomgeving en Transport zal ook onderzoek doen, om te kijken of er aanleiding is voor een strafrechtelijk onderzoek. Ik verwacht dat het enkele maanden zal duren voor de resultaten daarvan beschikbaar zijn." 

De gemeente Alblasserdam voert een eigen evaluatie uit. "Volgende week krijgt u een feitenrelaas van wat er zaterdag gebeurd is. Daarnaast geven we weer wat er precies op het gebied van communicatie gebeurd is."

Positief
De commissieleden waren unaniem positief over de inzet van het ambtelijk apparaat en de gemeentebestuurders rond het stankincident. Arjan Dekker (VVD): "Er is heel adequaat gehandeld. Alle hulde daarvoor."  

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Kunstenaars ParticiPand vragen openheid van gemeente Alblasserdam: komt tijdelijk onderkomen 't Nokkenwiel in hun gebouw? Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Politiek Café over polarisatie in Alblasserdam: iedere inwoner is welkom Nieuws 9 mei, 14:32
Afbeelding
Hardleerse oplichtingsverdachte Alblasserdam maakt nieuw slachtoffer, dat volgens OM vier ton kwijtraakte Nieuws 9 mei, 14:27

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden