Afbeelding

Ex-wethouder over wachtgeld: stoppen is niet zomaar mogelijk

Algemeen 401 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Voormalig SGP-wethouder Peter Zevenbergen van de gemeente Alblasserdam lag deze week onder vuur omdat hij nog steeds wachtgeld zou krijgen terwijl hij een goede baan heeft.

Volgens een woordvoerster van de gemeente gaat het om een brutobedrag van ruim 4800 euro. Netto zou het gaan om 1450 euro.

Diverse media, waaronder het AD, Hart van Nederland, het Nederlands Dagblad en Geenstijl, maakten hierover een bericht. Er kwamen via de sociale media veel afkeurende reacties binnen.

De SGP meldt dat de heer Zevenbergen de regeling wilde stoppen of afbouwen, maar dat dit niet is gelukt: "Het betreft een volledig rechtmatige rijksregeling die in 2006 algemeen in gemeenten werd toegepast. In 2014 heeft Zevenbergen over zijn wachtgeld overlegd met de gemeente met de bedoeling de regeling te stoppen dan wel af te bouwen. Uit onderzoek en gesprekken die toen zijn gevoerd, onder andere met het ministerie van Binnenlandse Zaken, bleek dat dit niet zonder meer mogelijk was."

Iedereen
Toen Zevenbergen in 2014 van het wachtgeld wilde afzien, was dat volgens hem dus onmogelijk. Hij vertelt tegenover het Nederlands Dagblad: "Als het mogelijk is, zie ik ervan af. Maar er is klip en klaar gezegd: er kan niet meer aan worden gesleuteld." Volgens Zevenbergen geldt dat voor iedereen die in die tijd gebruik maakte van de regeling, die toen gewoon zo was. "Al die mensen hebben de volledige periode wachtgeld ontvangen."

Volgens Jeroen van Gool van de Wethoudersvereniging kan wachtgeld weigeren alleen op het moment dat de regeling ingaat. Daarna is dat niet meer mogelijk. "Of je betaalt al het ontvangen geld terug, maar dat vraag je ook niet van iemand die na een werkloosheidsuitkering een baan heeft gevonden", aldus Van Gool in het Nederlands Dagblad.

Goede doelen
Corianne Nieuwenhuis, Strategisch Communicatieadviseur van de SGP laat aan haar partijleden weten dat de heer Zevenbergen al 'lange tijd geleden' heeft besloten om 'een substantieel deel van het geld te doneren aan goede doelen'.

Inmiddels is er volgens diverse media opnieuw overlegd tussen Peter Zevenbergen, de SGP en de gemeente Alblasserdam. Peter Zevenbergen: "Mijn wachtgeld is op dit moment netto 1450 euro per maand. Alles wat ik extra verdien komt daarop in mindering en vloeit direct in de gemeentekas van Alblasserdam. Mijn extra bijverdiensten vloeien dus terug naar de gemeenschap. Daarmee handel ik geheel in lijn met de letter en de geest van de wachtgeldregeling. Om dit nog eens te onderstrepen zal ik het partijbestuur voorstellen om een onafhankelijke externe deskundige opdracht te geven om dit te onderzoeken en op schrift te stellen."

Daarnaast maakte de SGP vrijdag op haar website bekend dat het wachtgeld dat Zevenbergen tot 2021 nog krijgt aan goede doelen geschonken zal worden. Het hele bedrag wordt ten dienste gesteld aan de gemeenschap. 

Het wachtgeld voor de heer Zevenbergen stopt op 18 februari 2021, zo laat de gemeente Alblasserdam weten. Dat is de datum van zijn pensioen.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Kunstenaars ParticiPand vragen openheid van gemeente Alblasserdam: komt tijdelijk onderkomen 't Nokkenwiel in hun gebouw? Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Politiek Café over polarisatie in Alblasserdam: iedere inwoner is welkom Nieuws 9 mei, 14:32
Afbeelding
Hardleerse oplichtingsverdachte Alblasserdam maakt nieuw slachtoffer, dat volgens OM vier ton kwijtraakte Nieuws 9 mei, 14:27

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden