Afbeelding
Foto: UNICEF/Schoonewille

Minister omarmt boodschap leerlingen De Willem na Kleine Prinsjesdag

Algemeen 322 keer gelezen

DEN HAAG/PAPENDRECHT • 'Kinderen moeten hun mening kunnen geven, want de meeste plannen die wij maken, gaan over kinderen', aldus VWS-minister Hugo de Jonge. Hij zei dat na de speech van de Ridderkerkse Koningin van de Jeugd, de veertienjarige Chris Heidstra, die naar school gaat op het Willem de Zwijger College in Papendrecht.

Chris sprak tijdens Kleine Prinsjesdag, het debat tussen scholieren en Kamerleden in de Ridderzaal, dat wordt georganiseerd door UNICEF Nederland en Stichting Nederlands Debatinstituut. Zij ging aan de arm van de minister naar het Binnenhof, om daar met Mark Rutte en andere leden van Ministerraad te spreken.

Statige setting
In de statige setting van de Ridderzaal leek het al bijna Prinsjesdag. Alle jonge aanwezigen waren op hun best gekleed: de dames een hoed op, de heren een das voor. In snelle debatten, over kindermarketing, kinderarbeid, kinderen in asielzoekerscentra en de rechten van jongeren wier ouders gaan scheiden, wisten de jongeren hun mening goed te verwoorden. De zes Kamerleden - Rens Raemakers (D66), Judith Tielen (VVD), Lammert van Raan (PvdD), Kirsten van den Hul (PvdA), Michel Rog (CDA) en Lisa Westerveld (GroenLinks) schoven tijdens de argumentatie van voor- naar tegenstand, of terug.

Kinderarbeid
Het team van het Willem de Zwijger College uit Papendrecht debatteerde over kinderarbeid. De dertienjarige Lieke pleitte voor duurdere kleding, zodat bedrijven geld hebben om kinderarbeid af te schaffen. PvdA-kamerlid Van den Hul maakte van het onderwerp gebruik door te verwijzen naar het wetsvoorstel over kinderarbeid, dat op dit moment voorligt in de Eerste Kamer.

Tussen de debatten door was een grote rol weggelegd voor de Koningin van de Jeugd. De Ridderkerkse Chris Heidstra maakt zich grote zorgen over het klimaat, sprak ze in haar zelfbedachte troonrede. 'Het is onze toekomst, en iedereen kan zijn steentje bijdragen om het klimaat te verbeteren', sprak de 14-jarige scholiere vanaf het podium, voor de troon waar Willem-Alexander dinsdag zijn troonrede zal voordragen. Na de debatten bood zij haar troonrede, en een symbolische steen, aan aan de minister. Die beloofde de boodschap mee te nemen naar zijn collegaministers.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Kunstenaars ParticiPand vragen openheid van gemeente Alblasserdam: komt tijdelijk onderkomen 't Nokkenwiel in hun gebouw? Nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Politiek Café over polarisatie in Alblasserdam: iedere inwoner is welkom Nieuws gisteren
Afbeelding
Hardleerse oplichtingsverdachte Alblasserdam maakt nieuw slachtoffer, dat volgens OM vier ton kwijtraakte Nieuws gisteren

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden