Afbeelding
Foto: Bert Bons

OP hekelt geheimhouding in dossier rijwielhandel Korteland

Algemeen 445 keer gelezen

PAPENDRECHT • Het gemeentebestuur van Papendrecht heeft woensdag 12 september in een besloten vergadering een vertrouwelijke mededeling gedaan over het dossier rijwielhandel Korteland aan de Coornhertstraat.

Dat betekent dat leden van de gemeenteraad in het openbaar niets meer mogen zeggen over deze kwestie. Met name Ruud Lammers van de politieke partij Onafhankelijk Papendrecht is hierover niet te spreken: het college, bestaande uit PAB, CDA, CU en SGP, kiest volgens hem nu dus niet voor openbaarheid en maakt door deze maatregel controle en toezicht door de gemeenteraad en het open gesprek met de samenleving onmogelijk.

Over het besprokene tijdens de commissie Ruimte mag dus niks worden gezegd, meldt Lammers. "Het is echter de vraag of deze zware maatregel de geëigende manier is om met dossier om te gaan. Kennelijk verwacht het college enige commotie in de samenleving en is het om die reden niet bereid deze zaak verder in de openbaarheid te bespreken?"

Protocol
Op 13 oktober 2016 heeft de gemeenteraad een Protocol Openbaarheid en Geheimhouding vastgesteld en daarin wordt de mogelijkheid van een besloten vergadering (dus vergaderen achter gesloten deuren) open gehouden voor het bespreken van onder andere collegebesluiten met te verwachten grote maatschappelijke impact.

Het is volgens OP echter de vraag of daarvan sprake is bij het dossier rijwielhandel Korteland, aangezien dit dossier al ruim een jaar onderwerp van overleg is tussen college, raad en samenleving. Bij de verkiezingen speelde dit dossier ook een rol. Volgens OP had PAB er haar verkiezingsoverwinning hieraan mede te danken.

Lammers: "Des te opmerkelijker is het dat uitgerekend het PAB nu over wil gaan tot het geheim verklaren van het dossier rijwielhandel Korteland. Voor de verkiezingen was het PAB vóór openbaarheid van informatie. Maar nu het PAB samen met de christelijke partijen deel van de coalitie uitmaakt, en in het college zit, kiest het PAB voor geheimhouding. Daarmee wordt de democratie in Papendrecht geen recht gedaan."

Kwalijke zaak
OP vindt het een kwalijke zaak dat door de geheimhouding de gemeenteraad buiten spel wordt gezet. "Onafhankelijk Papendrecht pleit voor volledige openbaarheid, dan wordt immers de dialoog met de samenleving op gang gehouden en kunnen er ook minder gemakkelijk complot theorieën ontstaan", aldus Ruud Lammers, fractievoorzitter van Onafhankelijk Papendrecht.

Het dossier rijwielhandel Korteland, waarbij gebleken zou zijn dat er geen mogelijkheid zou bestaan om tot een gemeenschappelijke uitweg te komen met betrekking tot de vestiging van de rijwielhandel aan de Coornhertstraat, is door Onafhankelijk Papendrecht destijds op de agenda gezet. Onafhankelijk Papendrecht heeft van meet af aan gesteld dat waar een wil is ook een weg is.

Geen geheimhouding
De gemeente Papendrecht meldt bij monde van woordvoerder Sandra Dwarswaard dat er geen sprake is van geheimhouding van een dossier, maar dat er een vertrouwelijke mededeling is gedaan over de kwestie. "Vanzelfsprekend doen we hier geen uitspraken over", besluit Sandra Dwarswaard van de gemeente Papendrecht. 

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Politiek Café over polarisatie in Alblasserdam: iedere inwoner is welkom Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Hardleerse oplichtingsverdachte Alblasserdam maakt nieuw slachtoffer, dat volgens OM vier ton kwijtraakte Nieuws 18 uur geleden
• Tonja Versluis met haar boek Diepgeworteld.
Tonja uit Nieuw-Lekkerland schrijft roman over adoptie: 'De reis naar Sri Lanka was een goudmijn!' Nieuws 20 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden