Logo hetkontakt.nl/klaroen

OM veroordeelt Paardenmarktcomité maar gaat niet vervolgen

  •   59 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de Stichting Comité Paardenmarkt Alblasserdam als verdachte aangemerkt omdat op de loten staat dat er een levend dier gewonnen kan worden bij de jaarlijkse loterij. Als de loten in de toekomst aangepast worden en het comité biedt excuses aan, wordt er niet verder opgetreden.

Burgemeester Jaap Paans, tegen wie ook aangifte was gedaan, gaat vrijuit en is geen verdachte. Dat metdt het OM donderdag 5 september.

Actiegroep 1037 Against Animal Cruelty, deed een maand geleden bij de politie aangifte tegen burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam en het Alblasserdamse paardenmarktcomité, vanwege de verloting van een waardebon voor de aanschaf van een pony. Volgens de groep, die zich inzet tegen dierenleed, is met het uitreiken van de waardebon de wet overtreden.

Het is namelijk bij wet verboden om dieren als prijs, beloning of gift uit te loven of uit te reiken naar aanleiding van wedstrijden, verlotingen, weddenschappen of andere dergelijke evenementen, zo is te lezen in artikel 2.13 van de Wet Dieren. Volgens de actiegroep valt een waardebon voor de aanschaf van een pony daar ook onder.

Contant geld
Tijdens de Alblasserdamse paardenmarkt zijn jaarlijks loten te koop. Op deze loten wordt vermeld dat de hoofdprijs een waardebon van 450 euro is voor de aanschaf van een pony. In werkelijkheid krijgt de winnaar 450 euro contant mee naar huis en mag diegene met het geld doen wat hij of zij wil.

Dit jaar werd de hoofdprijs gewonnen door een meisje uit Brabant. Het meisje vertelde dat zij al heel lang en graag een pony wil en daar ook voor aan het sparen was. De hoofdprijs werd uitgereikt door burgemeester Jaap Paans, nadat notaris Lunenborg de trekking had gedaan.

Verdachte
Het Openbaar Ministerie meldt: "De burgemeester wordt niet als verdachte aangemerkt door het OM en zal dus ook niet worden vervolgd. Hij was niet degene die de prijs uitgaf. Hij heeft de prijs slechts overhandigd en daarmee enkel een ceremoniële handeling verricht. De stichting heeft de waardebon voor de pony ter beschikking gesteld en laten uitreiken. De stichting heeft hiermee strafbaar gehandeld en wordt door het OM als verdachte aangemerkt."

Voorwaardelijk geseponeerd
Het OM vervolgt: "Achter de strafbaarheid schuilt het belang van bescherming van het welzijn van dieren. Met de vervolging wil het OM dit belang benadrukken en de ontstane situatie herstellen. Het OM heeft de strafzaak tegen de stichting voorwaardelijk geseponeerd en is aan de stichting onder meer de verplichting opgelegd om excuses te communiceren."

Aantal voorwaarden
Het paardenmarktcomité laat weten dat het Openbaar Ministerie de stichting Comité Paardenmarkt Alblasserdam niet gaat vervolgen, mits het comité de loterij die tijdens de paardenmarkt wordt gehouden, wordt aangepast. Zo zal onder meer de tekst op de loten aangepast worden.

Wim de Kloe van de loterij vertelt: "Het Openbaar Ministerie heeft middels een OM-hoorzitting uitspraak gedaan over het verbod om dieren als prijs uit te loven bij een evenement. Uitkomst van deze zitting is dat het Paardenmarktcomité niet zal worden vervolgd als er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan."

Zeer verrast
De Kloe vervolgt: "Wij waren zeer verrast door de aangifte, want wij hebben nooit de intentie gehad een levend dier te verloten. De tekst van de waardebon passen we direct aan. Dit doen we ook op alle andere communicatie-uitingen. De zin van het verloten van een pony tekst stamt nog uit een periode, lang geleden.

De winnares van de hoofdprijs heeft een contant geldbedrag van 450 euro gekregen. Daarnaast krijgt zij een cursus paardenverzorging aangeboden van de stichting. Wij betreuren als stichting nogmaals de gang van zaken en bieden hiervoor onze welgemeende excuses aan. We doen er alles aan om in de toekomst dergelijke situaties te voorkomen."

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }