Foto:

Teleurstelling en onbegrip bij SGP en PvdA in Alblasserdam nog steeds groot

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM • De twee grootste partijen in Alblasserdam maken geen deel uit van de nieuwe coalitie; de teleurstelling en het onbegrip bij SGP en PvdA zijn nog onverminderd groot.

Dat bleek afgelopen week duidelijk tijdens de terugblik op het werk van informateur Rinus Houtman. Namens de SGP benadrukte Jaco Brand dat er te weinig kans was geweest om in verdiepende gesprekken bruggen te slaan tussen de partijen. 

“In de verslagen kan ik niet terugvinden waarom de verschillen niet te overbruggen waren. Of ontbrak vooral de wil? Wij krijgen de indruk dat er koste wat kost geen bestuurlijke samenwerking met de SGP mocht komen.” 

Christelijke thema’s
En richting CDA en ChristenUnie, die samen met VVD en D66 de nieuwe coalitie gaan vormen: “Waarom heeft u een links-liberale minderheid aan een meerderheid geholpen, met alle risico’s van dien voor relevante christelijke thema’s?” 

Gezien de voorgeschiedenis lag het al niet voor de hand dat de SGP in een coalitie zou komen. De breuk met de vorige coalitiepartners PvdA en CDA ligt nog vers in het geheugen en de opstelling van de behoudend christelijke partij op het gebied van de zondagsrust en het LHBTI-beleid zorgde voor forse obstakels. Bij de PvdA lag dat anders, maar ook de sociaal-democraten vielen buiten de boot. 

Onbetrouwbare partij
Dat neemt de PvdA vooral het CDA kwalijk, stelde raadslid Haci Erdogan. “We zijn verrast en verdrietig dat het CDA ons niet als één van de eerste partijen heeft genoemd om een coalitie te vormen. Meerdere keren hebben we samen in een coalitie gezeten. Wij hebben niet gemerkt dat we uit elkaar zijn gegroeid. Sommigen van mijn fractiegenoten hebben gezegd: het is een onbetrouwbare partij.” 

“Wat betreft de VVD betreuren wij het dat zij gesprekken met ons hebben afgehouden. Wij geloofden dat we er met hen op het sociaal domein uit zouden komen, maar die kans hebben we niet gekregen.”

Niet uitgesloten
Een onbetrouwbare partij? Dat is wel heel makkelijk gezegd, bracht CDA-raadslid Margreet de Deugd in. “Dat doet zeer. Ja, we hebben de PvdA niet als eerste genoemd, maar ook niet uitgesloten. D66 heeft gewonnen tijdens deze verkiezingen en daar wil je ook recht aan doen.” 

Ze benadrukte blij te zijn met de ChristenUnie als partner in de nieuwe coalitie: “Samen kunnen we het confessionele deel veilig stellen en opkomen voor thema’s die de SGP belangrijk vindt. Wij willen een inclusief plan maken, ook gericht op de SGP- en PvdA-achterban. We zijn een coalitie voor het hele dorp.”

Raadbreed
Herman Verweij (VVD) viel haar bij: “Er wordt met deze coalitie recht gedaan aan de kiezers en de samenstelling van de Alblasserdamse bevolking. Met SGP en PvdA gaan we geen directe bestuurlijke samenwerking aan, maar met elkaar hebben we uitgesproken dat we raadsbreed die samenwerking zeker wel aan willen gaan. Bij invulling en keuzes zullen we u betrekken en zoeken naar het beste voor ons dorp.”

Opvallend tenslotte was de wat zuinige reactie van Ramon Pardo van D66. “Wij hebben niet het gevoel gekregen de meest gewilde partner te zijn. Het was meer: we hebben nog een vierde partij nodig. Zo voelde het voor ons. Bij het teruglezen van de verslagen merkten we dat het een dubbeltje op zijn kant was. Wij vinden het daarnaast jammer dat ons voorstel om met álle partijen een raadsprogramma te schrijven bij niemand weerklank vindt. Maar over vier jaar krijgen we opnieuw een kans.”

Geurt Mouthaan
Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).
Volg @GeurtMouthaan op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
CustomHtml_5