Foto: Aangeleverd
ingezonden mededeling

Wie is er verantwoordelijk voor schimmel in een huurwoning?

  •   keer gelezen

Het wonen in een huurwoning heeft tal van voor-en nadelen. Een van de grootste voordelen van een huurwoning is misschien wel het feit dat je niet volledig zelf verantwoordelijk bent voor alle kosten die gemaakt worden aan de woning. Toch is het een lastige kwestie om te bepalen wie er voor de kosten dient op te draaien. Zo probeert de verhuurder over het algemeen de huurder voor de kosten op te laten draaien en vice versa. Dit is eigenlijk altijd het geval als het gaat om schimmel in een huurwoning. 


De verantwoordelijke aanwijzen is echter na een onderzoek goed te doen. In deze blog vertellen we je hier dan ook meer over.

Verantwoordelijke bepalen
Om de betaler van de kosten te bepalen dient er grondig onderzoek in de woning uitgevoerd te worden. Dit onderzoek zal in eerste instantie erg duur lijken. Toch hoef jij je hier als huurder geen zorgen om te maken. Wat veel huurders namelijk niet weten is dat de verhuurder in de meeste gevallen verantwoordelijk is voor de kosten van dit onderzoek. Heb je dus last van schimmel in huis woningbouw? Schakel dan zo snel mogelijk de woningbouw in. Zij dienen een onderzoek in gang te zetten en zijn hier dan ook verantwoordelijk voor. Totdat het onderzoek volledig is afgerond heb jij ook nog eens recht op huurverlaging. Wanneer achteraf blijkt dat jijzelf verantwoordelijk bent geweest voor de schimmel, dan dien je dit stuk huurreductie natuurlijk wel terug te betalen.

Wie is verantwoordelijk?
De verantwoordelijke bepalen rondom schimmelvorming in de huurwoning kan relatief makkelijk gedaan worden. Wanneer de schimmel ontstaan is door bouw-en constructiefouten, dan is de verhuurder verantwoordelijk. Wanneer de schimmel ontstaat door nalatigheid van de huurder, dan is de huurder verantwoordelijk. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als blijkt dat de huurder de woning zelf slecht geventileerd heeft door bijvoorbeeld onnodig de geplaatste ventilatiesystemen uit te schakelen. In de meeste gevallen blijkt echter de verhuurder verantwoordelijk voor de schimmel. De kans dat een schimmel ontstaat door bouw-en constructiefouten is namelijk vele malen groter dan dat deze ontstaat door eigen nalatigheid.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten
CustomHtml_5