Logo hetkontakt.nl/klaroen
<p>&bull; Mirjam Kollenstaart en Gerard Kemkes geven namens ChristenUnie Molenlanden de koker met het lokale, duurzame initiatief over aan de groep van ChristenUnie Alblasserdam.</p>

• Mirjam Kollenstaart en Gerard Kemkes geven namens ChristenUnie Molenlanden de koker met het lokale, duurzame initiatief over aan de groep van ChristenUnie Alblasserdam.

(Foto: Richard van Hoek)

Duurzame oplossingen uit Alblasserdam en Molenlanden onderweg naar Den Haag

  •   keer gelezen

MOLENLANDEN/ALBLASSERDAM • Raadsleden van de ChristenUnie in Alblasserdam en Molenlanden hebben zaterdag een stukje meegefietst in een estafette naar Den Haag.


Met de actie, die gehouden werd in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen volgende week, willen ze aandacht vragen voor lokale oplossingen die een bijdrage leveren aan het beschermen van de aarde.

De ChristenUnie vindt het belangrijk om een stem te geven aan de regio’s van Nederland. Daarom worden lokale initiatieven voor het behoud van de aarde verzameld en naar Den Haag gebracht. Tijdens een estafette van ruim 1700 kilometer werd door meer dan 90 gemeenten het stokje doorgegeven. Bij elke etappe werd een lokaal initiatief toegevoegd.

Molenlanden
ChristenUnie kandidaat Mirjam Kollenstaart en bestuurslid Gerard Kemkes stapten afgelopen zaterdag zelf op de fiets om hun lokale oplossing naar Den Haag te brengen. In Alblasserdam gaven ze de estafettekoker met het duurzame, lokale initiatief over aan de volgende groep. “Wij kiezen voor een aarde die we netjes door willen geven aan volgende generaties. Het goed benutten van het grasland door boeren zoals Jan Vonk uit Goudriaan, draagt hier op een mooie manier aan bij en wij geven deze oplossing mee als inspiratie voor heel Nederland. Als melkveehouder uit het westelijk veenweide gebied is Jan Vonk dagelijks betrokken op gras en veengrond. Dit gebied heeft eigen uitdagingen met als belangrijkste de bodemdaling en de strijd om de ruimte.”

“In de Alblasserwaard is heel veel gras en het is een uitdaging om dit goed te benutten. Hij doet dit onder andere door: weidegang, verser kun je het koeien niet geven en er is geen aanvoer nodig van eiwit uit Zuid-Amerika, door het gehoorzamen van de bodem, waardoor je minder CO2 uitstoot krijgt en door het gebruiken van de oude grasmat, dit zorgt voor meer biodiversiteit.“

Alblasserdam
ChristenUnie raadslid Jako Sterrenburg uit Alblasserdam stapte afgelopen zaterdag zelf op de fiets om zijn lokale oplossing naar Den Haag te brengen. “Wij kiezen voor een aarde die we netjes door willen geven aan volgende generaties. Het tegengaan van niet afbreekbaar plastic draagt hier op een mooie manier aan bij en wij geven deze oplossing mee als inspiratie voor heel Nederland. Niet afbreekbaar plastic zorgt voor een oceaan vol afval dat niet meer verdwijnt. Door geen gebruik meer te maken van dit plastic voorkomen we dat dit nog erger wordt.”

Laat in de middag kwamen alle routes samen in Amersfoort. Daar werden alle lokale oplossingen in ontvangst genomen door Carla Dik en Pieter Grinwis, die alle initiatieven meenam naar Den Haag. “Ons ideaal is om de aarde zo te beheren, dat we rekening houden met anderen. We mogen genieten van de aarde en moeten hem netjes doorgeven aan volgende generaties. Al deze lokale oplossingen geven ons hoop dat dat ook echt lukt. Ze inspireren ons, want ze voeden onze hoop en versterken onze daadkracht”, aldus Carla Dik en Pieter Grinwis.

Het stokje werd vanuit Molenlanden doorgegeven door Gerard Kemkes (fractievoorzitter) en Mirjam Kollenstaart (kandidaat op de lijst voor de Tweede Kamer). Het stokje werd overgenomen door oud-raadslid Peter Sterrenburg en in Hendrik Ido Ambacht doorgegeven aan Martine Kamphuis.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier