Logo hetkontakt.nl/klaroen
<p>• Arjan van Tilburg aan de rand van het Papendrechtse bad.</p>

• Arjan van Tilburg aan de rand van het Papendrechtse bad.

(Foto: Nanda van Heteren)

De Geul kan, met restricties, trainen en een wedstrijd houden

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • Atleten van de Papendrechtse zwemvereniging Z.V. De Geul kunnen, met restricties, blijven trainen en zelfs wedstrijden doen in Sportcentrum Papendrecht. Voorzitter Arjan van Tilburg: “De regels en veiligheid staan te allen tijde voorop. Wij gaan de randen niet opzoeken, maar we denken wel altijd in mogelijkheden en werken nauw samen!”


“Samenwerken zie je onder meer bij onze vele vrijwilligers die helpen waar zij kunnen. Ook externe partijen, zoals de gemeente Papendrecht, de Veiligheidsregio en Sportcentrum Papendrecht, helpen ons goed. Tijdens de intelligente lockdown hebben we zeven weken niet kunnen zwemmen. Toen dit vanuit de Rijksoverheid, binnen de kaders van de maatregelen, wel weer mocht, lagen wij een dag later in het water. Als vereniging hebben we veel digitaal contact gehad om een plan op te stellen. Vervolgens gaat dit plan naar de gemeente Papendrecht en de Veiligheidsregio toe om dit te toetsen aan de noodverordening, zoals premier Rutte en minister De Jonge in hun persconferentie aangeven. Ook onderzoekt Sportcentrum Papendrecht hoe we dit samen praktisch kunnen invullen. Daarna krijgen de leden een digitale nieuwsbrief en houden we briefings.”

“Natuurlijk trainen we wel wat anders, zo hebben we de baanindeling deels veranderd en zwemmen we in groepjes van maximaal vier personen, die onderling allemaal minimaal anderhalve meter afstand houden, in grote banen. Zo hebben we bijvoorbeeld een groepje dat begint aan de startblokzijde en zwemt over baan 1 heen en over baan 2 terug. Een ander groepje begint aan de keerpuntzijde en zwemt over baan 2 heen en over baan 1 terug. Zo maken we als het ware een trein en kan iedereen een eigen tempo zwemmen.”

Racetraining
“Ook hebben we na de eerste golf van de pandemie het begrip racetraining geïntroduceerd. In deze zwemtraining bootsten we een wedstrijd na. Er waren wel verschillen met toernooien die we voor 2020 gewend waren. Alles was coronaproof en dat betekende dat er minder zwemmers mee konden doen, er meer tijd was tussen de series zodat mensen niet door elkaar heen gingen lopen en vrijwel geen officials aan de kant stonden. We hadden de elektronische tijdwaarneming in het zwembad hangen en de zwemzaal was in dezelfde opstelling zoals we dat ook tijdens een wedstrijd deden. Onze leden kregen vooraf een e-mail en schreven zich in om maximaal drie afstanden te zwemmen. De tijden waren officieus, maar dan wisten zwemmers waar ze stonden en behouden zij het racegevoel.”

“Vandaag hebben we trouwens voor onze leden tot en met zeventien jaar een racetraining gehouden die meetelt als officiële wedstrijd. Het essentiële verschil met de vorige lockdown en nu is dat de Rijksoverheid onderlinge wedstrijden in clubverband tot zeventien jaar wel toestaat. De KNZB (Koninklijke Nederlandse Zwembond, red.) heeft hun regels voor een wedstrijd aangepast naar wat mag van de overheid. Dus nu mogen we met weinig zwemmers van dezelfde vereniging een kleine wedstrijd houden met weinig officials. Uiteraard mag dit alleen wanneer we de coronamaatregelen naleven.”

“De beperkingen veranderen steeds om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, maar wij willen als De Geul zijnde dat onze sporters, wanneer de regels dit toelaten, toch veilig en verantwoord kunnen zwemmen. Daar werken we achter de schermen hard voor. Alles gaat in goed overleg en wij respecteren ieders keuze wanneer men zich niet prettig voelt om naar het zwembad te komen.

De algemene reactie die wij van Geulers terugkrijgen is dat zij de extra maatregelen goed naleven, maar vooral blij zijn dat ze weer kunnen zwemmen. Dat je in deze tijd kan sporten voor je ontspanning vind ik van grote waarde!”

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5