• Wethouder Quik op het terrein waar de de natuurontwikkeling van Het IJsvogeltje moet komen.
• Wethouder Quik op het terrein waar de de natuurontwikkeling van Het IJsvogeltje moet komen. Foto: Peter Paul Klapwijk

Werkzaamheden aan ‘Het IJsvogeltje’ in Nieuw-Lekkerland van start

Algemeen 227 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • Op maandagochtend 12 oktober gingen de werkzaamheden van ‘Het IJsvogeltje’ in Nieuw-Lekkerland van start.

De strook grond tussen de woningen aan de Ooievaar 1 t/m 9 en de tuinen van volkstuinvereniging de Bakwetering gaat door de gemeente gebruikt worden voor natuurontwikkeling. Om de start officieel in te luiden, werd het eerste stukje grond uitgegraven in het bijzijn van wethouder Johan Quik.

Omvormen tot beleefnatuur
De strook grond wordt heuvelachtig ingericht met onder andere plas/dras bermen, poelen en een wand waarin nestelmogelijkheden voor de ijsvogel worden aangebracht. Wethouder Johan Quik: “Het is mooi dat we dit perceel, dat al jaren in gebruik is als grasland, kunnen omvormen tot beleefnatuur. Natuur waarin gerecreëerd kan worden, leerzaam is voor kinderen en bovendien goed is voor het klimaat.”

Voorbereiden en inplanten
De maand oktober wordt het perceel klaargemaakt. Over het hele terrein wordt 20 centimeter grond verwijderd, worden watergangen ontgraven, plas- en drasbermen aangelegd, hoogteverschillen aangebracht en de ijsvogelwand geplaatst. Eind november worden de waterplanten, struiken en bomen ingeplant. Johan: “Dit willen we graag samen doen met onder andere inwoners. Uiteraard als de coronamaatregelen het op dat moment toelaten.”

Waardering
Het IJsvogeltje is mede mogelijk gemaakt door verschillende sponsoren. Johan: “Zowel Blauwzaam Prachtlint als de Lions Club hebben bijgedragen. Dat waarderen we enorm. Het laat zien dat er betrokkenheid is vanuit de samenleving en ook zij natuurontwikkeling belangrijk vinden.”

Meer informatie over het project ‘Het IJsvogeltje’, met onder andere het inrichtingsplan, staat op www.molenlanden.nl/natuurontwikkeling-het-ijsvogeltje.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Kunstenaars ParticiPand vragen openheid van gemeente Alblasserdam: komt tijdelijk onderkomen 't Nokkenwiel in hun gebouw? Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Politiek Café over polarisatie in Alblasserdam: iedere inwoner is welkom Nieuws 9 mei, 14:32
Afbeelding
Hardleerse oplichtingsverdachte Alblasserdam maakt nieuw slachtoffer, dat volgens OM vier ton kwijtraakte Nieuws 9 mei, 14:27

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden