Logo hetkontakt.nl/klaroen
Foto: Aangeleverd

SGP en CU diep teleurgesteld over besluit hijsen regenboogvlag in Alblasserdam

  •   keer gelezen

ALBLASSERDAM • In Alblasserdam wappert op maandag 12 oktober ter gelegenheid van Coming-Outdag de regenboogvlag. Een motie van D66 om dit te regelen kreeg dinsdagavond de steun van de meerderheid van de raad. Tot diepe teleurstelling van SGP en ChristenUnie.


Aanleiding voor D66 was het feit dat de ingezette dialoog om te komen tot een LHBTI-beleid in Alblasserdam, begin 2019 begonnen, nog steeds geen concrete resultaten heeft opgeleverd. Ramon Pardo: "Om nog een jaar hierop te moeten wachten, dat wilden we niet. Vandaar dat we deze motie indienen. Het is tijd dat we richting de LHBTI-gemeenschap dit signaal afgeven."

SGP-fractievoorzitter Jaco Brand waarschuwde dat de dialoog hierdoor juist geschaad wordt. "Het doel was een open dialoog met allerlei partijen. De motie van D66 komt dit proces niet ten goede, en dan druk ik me nog voorzichtig uit. Wij zijn ernstig teleurgesteld. U sluit hiermee groepen uit, polarisatie is het effect. Doe dit niet. Zoek juist naar wat ons bindt."

Gods trouw
Hij benadrukte daarnaast dat de regenboog vanuit christelijk oogpunt een andere symboolfunctie heeft. "Het vertelt ons van Gods trouw, om nooit meer een watervloed over de aarde te laten komen. Wij betreuren het zeer dat dit symbool nu hiervoor gebruikt wordt."

Namens de ChristenUnie liet ook Jaco Sterrenburg weten de motie niet te steunen. "De Nederlandse vlag is voldoende om alle groepen in ons land te ondersteunen."

Steunen
VVD en PvdA schaarden zich achter de motie; de doorslag gaf de mening van de derde christelijke partij, het CDA. De christen-democraten lieten weten de motie voluit te steunen.

Margreet de Deugd: "Het niet hijsen is inmiddels ook een signaal, het gebeurt vrijwel overal. Dat signaal willen we niet afgeven. Wij zien de regenboogvlag graag wapperen. En wat betreft de christelijke symboliek: dat kan prima naast een andere invulling bestaan."

Kleur bekennen
Jaco Brand vroeg haar of ze besefte dat bepaalde groepen in Alblasserdam hierdoor niet meer aan de dialoog zullen gaan deelnemen. De Deugd: "Nu is het moment om kleur te bekennen. Wat betreft het risico dat de SGP strak niet meer mee kan komen, dat is voor de SGP."

Met name Wim van Krimpen (PvdA) deed zijn uiterste best om SGP en CU toch mee te krijgen. "We doen dit niet om jullie te schofferen, maar om een andere groep te steunen."

Deur dicht
"Het is echt een illusie om de partijen aan tafel te krijgen als in oktober de regenboogvlag wordt gehesen", sloot Jaco Brand namens de SGP af. "De deur is dan echt dicht. Dat is indirect de consequentie van het besluit dat u vanavond neemt."

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5