Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Het oefenen in de Grote Kerk met André de Jager (tweede van links) en Nathan Hol (rechts).
• Het oefenen in de Grote Kerk met André de Jager (tweede van links) en Nathan Hol (rechts).

Live uitzending van 4-mei herdenking in Papendrecht

  •   keer gelezen

PAPENDRECHT • "Dat was goed, André", de Papendrechtse violist Nathan Hol kijkt met een brede glimlach naar boven. Daar leunt André de Jager naast het orgel van de Grote Kerk over de balustrade.


Zojuist zijn de opnamen gemaakt van Schindler's List, de ontroerende muziek uit de gelijknamige film. Orgel en viool, niet zo'n voor de hand liggende combinatie, maar het klonk fantastisch. De technici van het geluid en beeld komen enthousiast naar voren. "Niks meer aan doen, houwen zo, beter kan niet". Weer is een opname gelukt die op maandag 4 mei gebruikt zal worden tijdens de live reportage, die onder meer via RTV-Papendrecht zal worden uitgezonden.

Bertus van Werkhoven, de koster, zegt dat er koffie is. 'Zijn' kerk is de laatste weken regelmatig een soort opnamestudio geweest voor het vastleggen van korte toespraken en muziek. Voor Bertus is niets te veel. Zijn koffie gaat er na een paar uur van repeteren en musiceren goed in.

Na afloop wordt er door een man of zes verder overlegd. Er wordt hard gepraat, want iedereen houdt zich goed aan de afstandsregels. Hebben we nu alle opnamen, hoe is de kwaliteit, kloppen de tijden heel precies?  Allemaal vragen die van het grootste belang zijn om de live reportage te doen slagen.

Die reportage begint op maandag 4 mei, om 19.25 uur precies. Dan worden er bloemen gelegd bij de Joodse gedenksteen, waarna een klein afvaardiging de Stille Tocht begint.

Zij lopen, na een korte stop bij de nieuwe gedenksteen voor Gerrit van Dalen, in één keer naar het oorlogsmonument. In andere jaren volgde na de Stille Tocht eerst een herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk. Die bijeenkomst is nu vervangen door korte filmpjes, die afgewisseld worden met de live beelden.

Het is een prachtig idee, uit nood geboren. De gewone Stille Tocht kan en mag niet worden gelopen en er mogen ook geen toeschouwers zijn bij de kranslegging. En als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan, via TV, Facebook en YouTube.

Voor RTV-Papendrecht is het een unieke operatie. Nooit eerder hebben ze een reportage van deze omvang en complexiteit direct uitgezonden. Ze doen het dan ook niet helemaal alleen; het professionele bedrijf 4USounds levert een stuk ondersteuning. Want alles luistert op de seconde. Uiteindelijk moet iedereen , ook de tamboers, de trompettist, de scouts en de Natres, om precies 19.59 uur op z'n plek staan, als Edward Renneberg de Taptoe blaast. Dat is het teken dat de Twee Minuten Stilte gaan beginnen. Het is een bijna militaire operatie. De taptoe, de stilte het Wilhelmus, de kranslegging, de bloemen bij de oorlogsgraven, het vereist een strakke regie, die op de begraafplaats in handen is van de ervaren Henri Hummelink. De Stille Tocht wordt door de al even ervaren Walter van der Vlies gecoacht. Niets wordt aan het toeval overgelaten.

De algehele organisatie is in handen van Wim de Leur, die van z'n laatste jaar als voorzitter, ondanks de bijzondere omstandigheden, toch iets moois wil maken. Hij heeft het draaiboek voor de reportage geschreven en probeert iedereen op één lijn te krijgen, als altijd stevig ondersteund door Peter Jan van der Giessen.

Een heel bijzondere rol is weggelegd voor Hans Hulswit, Voorzitter van RTV-Papendrecht. Aan hem de taak om als commentator het geheel professioneel aan elkaar te praten. Als er onderweg al iets fout gaat, zal hij door goed te improviseren de schade moeten beperken.

Jan van Efferen en Carl Thaller, de twee cameramannen van RTV Papendrecht, voor wie niets te veel is, hebben er alle twee veel vertrouwen in. 'Wij zorgen voor mooie beelden", plagen ze Hans Hulswit. "Zorg jij nou maar voor kijkers". En inderdaad, dat is belangrijk. Er is door zoveel Papendrechters zo hard gewerkt, dat je ze van harte gunt dat heel Papendrecht kijkt.

Ontvangst RTV-Papendrecht:
Via Ziggo: kanaal 36 of 347, KPN, XS4ALL, Telfort: kanaal 1455, T-Mobile: kanaal 833, Glasvezel: kanaal 3176.

De livestream is ook te volgen op www.youtube.com/gemeentepapendrecht of www.facebook.com/gemeentepapendrecht.

Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier