Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Een foto van het begin van de corona-crisis; De Viermaster in Papendrecht dat de kinderen mist.
• Een foto van het begin van de corona-crisis; De Viermaster in Papendrecht dat de kinderen mist. (Foto: Bert Bons)

Scholen weer open: 'We hebben een plan, maar er zijn nog knelpunten'

  •   130 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De openbare scholen 't Nokkenwiel en het Palet in Alblasserdam hebben een plan gemaakt voor de herstart van de school op 11 mei. "Maar er zijn nog wel twee grote knelpunten", vertelt directeur Vera Doejaaren.

De directies en leerkrachten van beide scholen hadden op voorhand al nagedacht welke mogelijkheden er zijn wanneer de scholen gedeeltelijk weer open zouden mogen gaan. "We hadden nog geen kant-en-klare scenario's, maar wisten wat er mogelijk was", legt Vera uit.

Halve klas hele dag
Toen premier Rutte dinsdag 21 april aankondigde dat de scholen weer open mochten gaan, maar dat er niet teveel kinderen in één lokaal tegelijk aanwezig mochten zijn, werd door de openbare scholen besloten om de scholen vier hele dagen per week te openen voor leerlingen, zodat telkens een halve klas een hele dag naar school kan gaan. Elk kind van de openbare school in Alblasserdam gaat na 11 mei dus in totaal twee hele dagen naar school en ziet dan de helft van de leerlingen van zijn of haar oorspronkelijke klas.

Bij deze keuze heeft de school gekeken naar wat werkbaar is voor de leerkrachten, hoe de school ingericht is en wat het meest handig is voor ouders van de kinderen.

Grote knelpunten
"Er zijn nog wel een paar grote knelpunten waarvoor we op dit moment nog geen oplossing hebben", vervolgt Vera. "Hoe gaan we het invullen wanneer collega's niet voor de klas durven te staan omdat ze in de risicogroep vallen? Kunnen we dan een beroep doen op part-timers en vervangers? Dat is echt een knelpunt en niet eenvoudig op te lossen."

Op dit moment heeft Vera nog geen leerkrachten op de scholen die aangegeven hebben dat ze niet willen komen, maar ze weet dat sommige leerkrachten die in de risicogroep zitten, het overwegen.

Strenge hygiëne
Ook de strenge hygiëne-maatregelen is een knelpunt. "We moeten volgens de richtlijnen de toiletten, deurknoppen, de tafels, enzovoorts, extra goed schoonmaken. Ik kan niet van mijn leerkrachten verwachten dat ze in deze drukke tijd ook nog de school extra gaan schoonmaken. Wij hebben dat aangegeven bij de gemeente, waarmee we dagelijks contact hebben. De slogan in deze corona-tijd is 'Samen moeten we het doen'. Dan moeten we het ook samen doen."

Eerst vakantie
Er is nog twee weken de tijd voor oplossingen. "Eerst even vakantie!", vervolgt Vera. "Daar was iedereen aan toe, dat kon je goed merken. Ik heb enorm respect voor de leerkrachten en de IB-ers (Intern Begeleiders, red.) die een bijzondere prestatie geleverd hebben. Er moesten innovatieve oplossingen gevonden worden en dat is met elkaar heel goed gelukt. We hebben in deze periode elkaar kunnen aanvullen en van elkaars sterke punten gebruik kunnen maken."

Vera ziet ernaar uit om straks, na een welverdiende meivakantie, weer aan de slag te gaan. "De scholen gaan dan weer open, maar het is dan nog niet als vanouds. De klassen zijn in tweeën gesplitst en het fysieke contact met de ouders zal minimaal zijn. We hebben altijd de slogan op onze school dat we graag willen dat de ouders binnen lopen voor een praatje. Nu moeten we juist regels maken dat ze geen contact mogen maken. Dat is jammer."

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }