• Het uitzicht vanaf het appartement van Iris. Normaal hangt er veel smog, dankzij de lock down is het helder.
• Het uitzicht vanaf het appartement van Iris. Normaal hangt er veel smog, dankzij de lock down is het helder. Foto: Iris van den Arend
update

Iris uit Papendrecht vast in Lima: 'Opluchting dat ik 29 maart naar huis kan'

Algemeen 315 keer gelezen

PAPENDRECHT • Iris van den Arend uit Papendrecht kwam deze week vast te zitten in Peru. Het land heeft een complete lock down afgekondigd vanwege corona, die minimaal 90 dagen duurt. Gelukkig lijkt het erop dat Iris, haar dochter en haar stiefdochter een terugvlucht kunnen nemen op 29 maart, maar door de maatregelen die telkens veranderd en aangescherpt worden, is het nog niet helemaal zeker dat deze vlucht doorgaat.

"Op 12 maart kwamen mijn stiefdochter en ik aan in Lima", begint Iris. Dat was de dag dat de eerste echte corona-maatregelen in Nederland afgekondigd werden."

"Het was direct duidelijk dat er wat aan de hand was, want het eerste uur mochten we het vliegtuig niet uit. Vervolgens moesten we een formulier invullen en werd onze temperatuur gecheckt. Pas toen mochten we er uit en door de douane."

Daar stond haar dochter op hen te wachten, die al ruim vier maanden in Peru is. Iris: "Het idee was dat we veertien dagen vakantie zouden vieren in Puno, op de hacienda van een vriend. Op 27 maart zouden we dan met elkaar terugvliegen naar Nederland."

Alle vluchten vol
"Door de situatie op het vliegveld besloten we om niet door te reizen naar Puno, maar om direct terug te keren naar Nederland. We wisten inmiddels dat de laatste vlucht op zondag 15 maart zou vertrekken voordat het luchtruim compleet werd gesloten. Jammer genoeg zaten alle vluchten vol en konden we niet terug."

"Gelukkig zitten we nu bij een vriend in huis", vervolgt Iris, "die in een luxe buitenwijk van Lima woont. Dus we zijn veel beter af dan de gemiddelde Nederlander die in een hostal zitten. Het land is in een complete lock down, met als extra maatregel een avondklok van 20.00 tot 05.00 uur."

Leger en politie
Er mag momenteel in Lima één persoon per gezin naar de supermarkt, die wel goed bevoorraad wordt. Iris: "En verder mag je niet op straat komen en is leger en politie actief. Vervoer met personenauto's is verboden. Dus onze gastheer gaat te voet naar de supermarkt."

"Omdat wij nu minder dan veertien dagen in Peru zijn geldt er voor ons quarantaineplicht,  maar gelukkig worden gewone huizen daar niet op gecontroleerd, dus kunnen we binnen de omheining van de woning bewegen en naar buiten."

Opluchting
Iris spreekt Spaans en kan daardoor het nieuws in Peru goed volgen. "Gelukkig hebben we vandaag (vrijdag 20 maart, red.) te horen gekregen dat KLM een terugvlucht voor ons heeft geregeld op 29 maart, twee dagen later dan we bedacht hadden. En dat is een hele opluchting, want vooral de onzekerheid maakte het lastig. Er is ruim een week radiostilte geweest vanaf de kant van KLM en bellen was niet om door te komen."

Maar opens kreeg Iris op vrijdag 20 maart een WhatsApp bericht van KLM en een kwartier later ontving ze de nieuwe vertrekdatum. "Gelukkig mag mijn dochter op dezelfde vlucht mee, want die had een andere reserveringscode voor 27 maart."

Dat was vrijdag 20 maart. Zondag 22 maart komt er een aanvullend bericht van Iris: "Kleine update, onze terugvlucht is onzeker omdat de maatregelen zijn aangescherpt in Peru", schrijft ze met een bezorgde groet.

Ambassade
"Verder zitten we in een app groep met gestrande Nederlanders en is er contact met de ambassade, die ons dagelijks een update geeft. Het duurde even voordat dat op gang kwam, maar inmiddels gaat dat super. We hebben hier wifi in huis, dus contact met Nederland is goed te onderhouden. We kijken naar het nieuws en internet, doen wat spelletjes en zitten in de zon, dus dat kan slechter", besluit Iris.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Kunstenaars ParticiPand vragen openheid van gemeente Alblasserdam: komt tijdelijk onderkomen 't Nokkenwiel in hun gebouw? Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Politiek Café over polarisatie in Alblasserdam: iedere inwoner is welkom Nieuws 9 mei, 14:32
Afbeelding
Hardleerse oplichtingsverdachte Alblasserdam maakt nieuw slachtoffer, dat volgens OM vier ton kwijtraakte Nieuws 9 mei, 14:27

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden