• Piet van Weenen opent het onderkomen van het Rode Kruis in Papendrecht.
• Piet van Weenen opent het onderkomen van het Rode Kruis in Papendrecht. (Foto: Richard van Hoek )

Rode Kruis blij met nieuw onderkomen in Papendrecht

  •   98 keer gelezen

PAPENDRECHT • Het Rode Kruis afdeling Alblasserwaard is sinds kort neergestreken in het nieuwe onderkomen aan de Buitendijks 2 in Papendrecht. Op vrijdag 10 januari was de officiële opening.

Het fraaie kantoor is gelegen nabij de gemeentegrens met Alblasserdam. "Voor die locatie hebben we bewust gekozen", vertelt Lies van Bodegraven van het Rode Kruis. "We moesten uit onze vorige locatie aan de Duivenstraat in Papendrecht omdat de gemeente dat wilde gebruiken voor onderwijs."

Intussen had er een reorganisatie plaatsgevonden in de regio. De afdelingen in Alblasserdam, Gorinchem, Sliedrecht, Papendrecht en in dorpen als Nieuwpoort en Streefkerk zijn in 2017 samen verder gegaan onder de vlag van Rode Kruis afdeling Alblasserwaard. Lies: "We hadden toen nog twee onderkomens in Papendrecht en Sliedrecht. In de praktijk werkte dat niet handig. We hebben veel spullen waarmee de vrijwilligers werken en die raakten geregeld zoek."

Het Rode Kruis zocht een nieuw onderkomen dat ruim genoeg zou zijn voor de attributen die nodig zijn bij de hulpverlening en het geven van cursussen. Ook heeft de afdeling Alblasserwaard een grote bus voor speciaal vervoer.

Na bijna anderhalf jaar zoeken werd de ideale locatie gevonden aan de Buitendijks 2. Het nieuwe onderkomen is goed zichtbaar vanaf de doorgaande weg op het industrieterrein en heeft een grote loods waarin de bus kan staan.

Nu de locatie in gebruik genomen is, kan het Rode Kruis afdeling Alblasserwaard zich weer helemaal gaan richten op de opleidingen die binnenkort gaan starten. Nieuw is de workshop Goed Voorbereid, waarin cursisten voorbereid worden op noodsituaties. Zaken als valpreventie en het hebben van een noodplan komen hierin aan de orde. Er starten in februari of maart nieuwe cursussen EHBO en er gaan evenementenhulpverleners opgeleid worden. Het Rode Kruis biedt ook lessen en speurtochten aan op basisscholen.

Vanwege het nieuwe onderkomen heeft het Rode Kruis een actie bedacht: de eerste tien aanmeldingen voor de uitgebreide cursus EHBO krijgen 50 procent korting. Dat is een opleiding met 14 uur online en 6 uur praktijk. De praktijklessen worden gegeven in de avonden op 13 februari en 5 maart en op zaterdag 7 maart de gehele dag.

De openingshandeling op vrijdag 10 januari werd verricht door wethouder Piet van Weenen van de Hoeksche Waard. Hij heeft veel gedaan voor de afdeling Alblasserwaard van het Rode Kruis. "Deze openingshandeling gunden we hem, het was de kroon op zijn werk voor ons", besluit Lies van Bodegraven.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }