Logo hetkontakt.nl/klaroen
• Aukje Brand als zeemeermin.
• Aukje Brand als zeemeermin. (Foto: Joost Boerman)

Zeemeermin Aukje terug in Alblasserdamse wateren

  •   154 keer gelezen

ALBLASSERDAM • Aukje Brand (33) uit Alblasserdam heeft vorige week meegedaan het WK Zeemeerminnen in de stad Guangzhou in China.

"Een geweldige ervaring. Boven wat ik kon bedenken!", blikt Aukje terug. "Ik heb veel geleerd en mooie vriendschappen kunnen sluiten."

Aukje was de enige deelnemer uit Nederland en ontdekte in China dat de zeemeerminnensport in andere landen verder ontwikkeld is. In landen als China, Australië, Maleisië en op de Filipijnen is het populair om een staartvin aan te trekken en daarmee oefeningen uit te voeren onder water.

"Vorig jaar was de start-up van het eerste WK Zeemeerminnen. De deelnemers die er toen al bij waren, hadden een voorsprong op de rest, omdat zij wisten wat er van hen verlangd werd door de jury", blikt Aukje terug.

Verhaal doen
Aukje's freestyle oefening ging goed met een vijfde positie van de vijftig deelnemers. "Ik heb mijn verhaal kunnen doen. Met een visdraad was ik verbonden met een wereldbol, waarmee ik de global warming verbeeldde. Door onderste boven met mijn handen over de bodem van het bad te gaan, liet ik zien welke schade sleepnetten veroorzaken op koraalriffen en met het infinity-symbool maakte ik duidelijk dat we zo niet kunnen doorgaan."

Zo waren er meer verhalen en statements die gemaakt werden door de deelnemers aan het WK Zeemeerminnen.

Het onderdeel met de technische vaardigheden ging Aukje minder goed af, vooral omdat vooraf niet duidelijk was aan welke criteria haar oefeningen moesten voldoen. "Mijn uiteindelijke rangschikking weet ik niet, omdat de jury alleen de beste drie bekend heeft gemaakt. Een man uit Maleisië heeft uiteindelijk gewonnen. Maar voor mij was het deelnemen belangrijker dan het winnen! Dat ik mee heb kunnen doen, was al fantastisch! Ik hoop volgend jaar weer te kunnen gaan."

Inspiratie
Het was de Australische zeemeermin Hannah Fraser die Aukje in 2007 inspireerde om ook zoiets te gaan doen. "Ik zou toen naar Curaçao gaan en wilde daar gaan zwemmen als zeemeermin."

Daarmee werd Aukje Brand één van de eerste volgers van de zeemeerminnenhype, die inmiddels wereldwijd heel populair is en vorige week geresulteerd heeft in het eerste officiële WK Zeemeerminnen in China. Aukje heeft het meegemaakt en heeft daarmee haar missie voor een betere wereld voor het voetlicht gebracht. 

Voor meer informatie, zie haar instagram: @mermaid_brandy.

Bert Bons
Redactiecoördinator van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Bertbons op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier

HET KONTAKT OP FACEBOOK }