• Peije 't Lam.
• Peije 't Lam. (Foto: Geurt Mouthaan)

Boswachter Peije 't Lam over kapbeleid in Alblasserbos: 'Niks mis met oogsten uit het bos'

  •   65 keer gelezen

ALBLASSERWAARD • Roofbouw op het bos of geld binnenhalen voor broodnodig onderhoud? Boswachter Peij 't Lam van Staatsbosbeheer geeft in het Alblasserbos tussen Alblasserdam en Oud-Alblas tekst en uitleg.

Het werd onlangs breed uitgemeten in de landelijke media: Staatsbosbeheer zou roofbouw plegen op de bossen. De kritiek kwam onder meer via Frits van Beusekom, oud-directeur natuurbehoud bij deze organisatie. Een inwoner van Alblasserdam klopte ook bij deze krant aan, op basis van de vele rode stippen die op bomen in het deel van het Alblasserbos tussen Oud-Alblas en Alblasserdam staan. 'Staatsbosbeheer sloopt het bos. Straks gaat het restant van de populieren tegen de grond. Er wordt alleen superklein spul herplant. Dit is wanbeheer of een plantage voor biomassa aan het worden.'

Produceren
Het Alblasserbos werd 35 jaar geleden geplant, met vooral het doel om hout te produceren. Inmiddels kijkt Staatsbosbeheer daar anders tegenaan en zijn de doelen recreatie, natuur en landschap veel belangrijker geworden. Boswachter Peije 't Lam, verantwoordelijk voor het beheer van het Alblasserbos: "Door de gelijktijdige aanplant destijds zijn in één jaar alle bomen even oud. Door vakken populier te gaan eindkappen en te herplanten zorgen we voor leeftijdsspreiding. Anders zou het bos in een betrekkelijk korte periode in z'n geheel in verval komen."

Hij vervolgt: "Bosvormende ontwikkeling, zoals natuurlijke verjonging van boomsoorten, wordt met kleinschalige ingrepen gestimuleerd. Door de gerichte ingrepen is in de afgelopen jaren in een betrekkelijk korte periode het plantage-achtige bos met de kenmerkende rijen veranderd in een veel meer natuurlijk en gevarieerd bos."

Toekomstbomen
De bomen met de rode stippen worden - waarschijnlijk in 2020 - gekapt om onder meer ruimte te maken voor 'toekomstbomen', te herkennen aan de blauwe stip. "De kwaliteit van het hout is heel belangrijk. Het doel is dat het langdurig gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld kozijnen en meubels om de CO2 zo lang mogelijk vast te houden. Er is niks mis met oogsten uit het bos. Kappen voor biomassa is voor Staatsbosbeheer alleen een bijproduct; dan heb je het hooguit over de toppen en losse takken."

De inkomsten uit de verkoop van hout zijn wat betreft Staatsbosbeheer hard nodig voor het onderhoud en de veiligheid. "Ieder jaar gaan we het bos in om voor de veiligheid nabij de wandelpaden dood hout weg te zagen, de paden vrij te maken en de bruggen na te lopen. Als we niets zouden doen, moeten we het gebied afsluiten en zal het veel eenzijdiger worden."

Bosmoordenaar
In antwoord op de vraag of de informatie die hij tijdens de rondleiding geeft, niet op meer manieren naar buiten gebracht zou kunnen worden om zo kritiek te voorkomen, reageert 't Lam:  "Dat doen we al via ons boswachters publiek. Als de media eenmaal een bepaald beeld over je naar buiten hebben gebracht, is daar bijna niet tegen te vechten. En ja, het doet me echt wat om een bosmoordenaar genoemd te worden. Ik houd er juist van om door het bos heen te lopen en te zien hoeveel mensen ervan genieten en hoeveel verschillende soorten bomen en dieren er zijn."

Het volledige interview staat woensdag in Klaroen.nl.

Geurt Mouthaan
Redacteur/fotograaf van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl. Tevens betrokken bij Het Kontakt Media (Special Products).
Volg @GeurtMouthaan op twitter >
Elke woensdag het Klaroen per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }