• Ds. Piet van Die en ds. Hans van Wolsum.
• Ds. Piet van Die en ds. Hans van Wolsum.

Top 2000 event in Landvast, in het teken van geloof, hoop en liefde

Algemeen 420 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De theaterzaal van Landvast is op 28 december het decor van een Top 2000 event. De door een liveband gespeelde muziek en bijbehorende verhalen verbinden het kerkelijke en het gewone leven.

"De Top 2000 hoort praktisch bij ons cultureel erfgoed. Het is voor velen de soundtrack van het leven en het is muziek die emotie teweeg brengt", vertelt Piet van Die, predikant van De Morgenster in Papendrecht. Reden genoeg om met een aantal PKN-gemeenten uit Papendrecht en Alblasserdam het jaar uit te luiden met een Top 2000 event.

Met de bijzondere avond treden De Morgenster en Bethlehemkerk uit Papendrecht en de Alblasserdamse Ontmoetingskerk en Havenkerk buiten de gebaande paden. Van Die: "Je kunt in de theaterzaal van Landvast het format van een gewone kerkdienst niet gebruiken. De locatie prikkelt de creativiteit en trekt hopelijk ook een nieuw publiek."

De vier organiserende kerkelijke gemeenten vonden inspiratie in 1 Korinthe 13, waarin geloof, hoop en liefde centraal staan. Op basis van dit thema zijn twaalf nummers uit de Top 2000 uitgekozen, die een gelegenheidsband met muzikanten van de vier kerken op 28 december live ten gehore brengen. De nummers zijn zorgvuldig gekozen en worden voorzien van videoclips.

Context
Hans van Walsum, predikant van de Ontmoetingskerk, vertelt: "De Top 2000 brengt gevoel van nostalgie en veel liedjes kun je verbinden met levens- en geloofsthema's. Ze hebben een religieuze ondertoon of kunnen dat krijgen als je ze in een bepaalde context zet. Dan gaat het liedje opeens een eigen taal spreken. The Passion is daar een heel mooi voorbeeld van. Door popmuziek in een religieuze context te plaatsen willen we het gewone leven en het het leven als gelovig mens met elkaar verbinden."

Voor het Top 2000 event is onder andere So Long Marianne van Leonard Cohen gekozen bij het thema liefde. Cohen schreef dit lied voor zijn geliefde Marianne Ihlen, die hij in de jaren zestig op een Grieks eiland ontmoette. Ze groeide uit tot zijn muze. Voor het thema geloof kozen de predikanten God Only Knows van The Beach Boys. Van Die: "Het lijkt alsof het woord God heel luchtig is gebruikt zoals in de Verenigde Staten wel vaker gebeurd, maar het is echt religieus bedoeld. In de dienst vertel ik hoe dit nummer en de bijbehorende plaat tot stand zijn gekomen." Bij het thema hoop zal De Bestemming van Marco Borsato klinken.

Persoonlijke verhalen
De muziek wordt afgewisseld met persoonlijke verhalen en videoclips. Zo vertelt burgemeester Paans wat hoop voor hem betekent, een dame op leeftijd vertelt over de rol van het geloof in haar leven en een jong stel dat op het punt staat te trouwen vertelt over de liefde. Van Die houdt een korte Bijbellezing uit 1 Korinthe 13 en kruipt in de rol van 'lokale Leo Blokhuis' in zijn toelichting op de nummers.

Dat is aan deze popmuziekliefhebber wel toevertrouwd. Hij heeft met zijn popdiensten over Johnny Cash en U2 eerder al bewezen dat popmuziek en de kerk goed samengaan. "Ik ben een grote liefhebber van popmuziek. Ik laat graag zien dat je veel God kunt vinden buiten de gebaande paden. Veel mensen realiseren zich niet hoeveel Bijbels idioom er bijvoorbeeld in de muziek van U2 zit."

Het Top 2000 event is op 28 december en start om 20:00 uur in Landvast, Haven 4 te Alblasserdam. De entree is gratis, er is collecte bij de uitgang ter bestrijding van de kosten.

Marijke Verhoef

Bladmanager/redacteur special products

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Kunstenaars ParticiPand vragen openheid van gemeente Alblasserdam: komt tijdelijk onderkomen 't Nokkenwiel in hun gebouw? Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Politiek Café over polarisatie in Alblasserdam: iedere inwoner is welkom Nieuws gisteren
Afbeelding
Hardleerse oplichtingsverdachte Alblasserdam maakt nieuw slachtoffer, dat volgens OM vier ton kwijtraakte Nieuws gisteren

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden