• Vol trots presenteert Ronald van den Ende de eerste Kikuît aan wethouder Paula Jorritsma.
• Vol trots presenteert Ronald van den Ende de eerste Kikuît aan wethouder Paula Jorritsma. Foto: Jan Noorlandt

'Dit dronk Hugo de Groot ook'

Algemeen 539 keer gelezen

WOUDRICHEM • Wethouder Paula Jorritsma mocht donderdag in het Visserijmuseum het eerste flesje historische kuitbier, Kikuît, in ontvangst nemen.

Het stond lang op het wensenlijstje bij de brouwers van Woerkumer Bier: brouwen van een historisch bier. En nu is het dan zover: Kikuît heeft het levenslicht gezien. Vorige week heeft Ronald van den Ende de flesjes van deze eenmalige collab brew opgehaald. Het bier zal te proeven zijn tijdens de eerste Streekbieren Proeverij, zondag 9 september vanaf 13:00 uur op het Arsenaal in Woudrichem.

Hugo de Groot
"Eigenlijk benadert dit bier qua smaak heel dicht het bier dat Hugo de Groot en Jacoba van Beieren dronken. Dat is toch superleuk?" aldus een enthousiaste Ronald van den Ende. Hij vertelt dat het al langer een wens was om een historisch bier te brouwen. Ook gezien de geschiedenis die Woudrichem, of eigenlijk een groot deel van het Land van Altena, heeft met het brouwen van bier.

"Het blijkt dat hier vroeger een enorm hopgebied bestond. In de vesting was er zelfs een hophof. En eigenlijk is dat helemaal zo vreemd nog niet. Zuivel was vroeger niet te vertrouwen en het rivierwater was te troebel om zo te drinken. Als ze dat toch moesten koken, konden ze er net zo goed bier van brouwen."

Woudrichem heeft dus een eeuwenoude biertraditie stelt Van den Ende.

"Het is een geschiedenis die de moeite waard is om te vertellen. Het leuke is dat twee gerenommeerde deskundigen hierover een boekje open zullen gaan doen tijdens de Streekbieren Proeverij. Freek Ruis is de man die internationaal de erkenning voor het historische gagelbier en kuitbier wist af te dwingen. Hij houdt een lezing over hoe er in onder andere Woudrichem bier in die periode gebrouwen werd. Henry Reuchlin is naast oprichter van het Bierburo ook auteur van een aantal boeken over bier. In zijn laatste boek 'Rivier van Bier' besteed hij maar liefst elf pagina's aan Woudrichem, Loevestein en het eiland van Altena en hij zal hier 9 september meer over vertellen."

50 ambachtelijke bieren
Naast de lezingen zullen natuurlijk professionele- én amateur bierbrouwers uit de directe omgeving van het Land van Altena acte de présence geven tijdens het eerste Streekbieren Proeverij. Er zullen meer dan vijftig verschillende ambachtelijke bieren van minimaal vier streekbrouwers te proeven zijn. De brouwers zullen zelf aanwezig zijn om over hun passie en hun bieren te vertellen.

Natuurlijk hoort het Woerkumer Bier daar, met Kikuît, ook bij. "Dit is een zogenaamde Kuyt of Kuitbier, naar Middeleeuws recept. Onze Kikuît is eigenlijk een oer-Hollandse variant op het Duitse Weizen en het Belgische witbier. Eigenlijk wordt hiervoor een beetje gerst, wat haver en wat tarwemout gebruikt wat resulteert in een licht, beetje grassig biertje, met vijf procent alcohol. Het smaakt geweldig! En doordat het kuitbier is, verwijst het direct naar Woudrichem met z'n zalmvisserij."

Amateur Bier Brouwers Altena
Het zelf brouwen van bier is enorm in opmars, merkt ook Van den Ende. "De groep vrijwilligers van het Woerkumer Bier brouwt vooral met veel liefde en plezier. We willen echter ook graag amateurbrouwers die thuis de heerlijkste biertjes maken een platform bieden. Daarvoor is er de vereniging 'Amateur Bier Brouwers Altena' in oprichting."

Het Woerkumer Bier zal in Hoeve Kraaiveld aan de Roef in Woudrichem een eigen brouwerij starten. "In deze zorgbrouwerij komt een speciale ruimte waar amateurbrouwers helemaal los kunnen gaan. Daarnaast gaan we ervaren brouwers uitnodigen voor kennisoverdracht en informatie, kunnen er gezamenlijke inkopen worden gedaan en ervaringen worden uitgewisseld. De bedoeling is dat we op Hoeve Kraaiveld, naast een duurzame mouterij en brouwerij, in gaan zetten op biologisch geteelde gerst en hop."

Van den Ende roept iedere amateur brouwer in- en rond Altena op om contact met het Woerkumer Bier op te nemen om de vereniging van de grond te krijgen.

Proeverij
Maar eerst is er komende zondag vanaf 13:00 uur de Streekbieren Proeverij. Er is van alles te doen, en, naast een breed bierassortiment, zijn er diverse activiteiten voor de kinderen, lekker swingende muziek en heerlijke (en eerlijke) hapjes.

Wie de lezingen bij wil wonen, wordt aangeraden zich aan te melden via info@woerkumer.nl. Kijk ook eens op www.woerkumer.nl.

Marjo van Andel

Eindredacteur Het Kontakt-Vijfheerenlanden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Waterschap Rivierenland oefent het sluiten van de coupure in de fietstunnel door de Werkense Dijk bij de kinderboerderij in Werkendam.
Fietstunnel door Werkense Dijk in Werkendam sluit volgende week tijdelijk Nieuws 13 uur geleden
• Gerrit de Heer (77) opent de nieuwe padelbanen.
Erelid Gerrit de Heer (77) opent nieuwe padelbanen in Werkendam: al twintig nieuwe leden Nieuws 23 apr, 17:32
• Dick Ippel, Hélène Hendriks en Jan de Joode.
Alle items overboden én klappers bij veiling voor Hospice Altena: 'We zijn enorm tevreden' Nieuws 23 apr, 16:01

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden